Parkje Mienterglop lijkt van de baan

De ontwikkeling van een nieuw vakantieparkje op de hoek Oudedijkje-Mienterglop bij De Koog door verplaatsing van toeristische slaapplaatsen vanaf de Pontweg lijkt van de baan nu het college van b en w de raad adviseert hier niet aan mee te werken.

Dat advies staat haaks op het principebesluit in mei 2019, waarin het college nog aangaf positief te staan tegenover de plannen voor verplaatsting van 20 recreatieve slaapplaatsen van Pontweg 160-164 (twee inpandige appartementen in de stolp en twee recreatieve opstallen) en 5 slaapplaatsen vanuit de Beeldentuin aan het Oude Dijkje (een recreatief opstal). Bedoeling was om op het huidige weiland op de hoek Oude Dijkje-Mienterglop vijf duurzame vakantiewoningen te bouwen, een initiatief van de familie Zoetelief.

Het plan gaf de nodige commotie. De buurt, verenigd in de "Werkgroep Behoud van het St. Jansland", zag in het parkje onder meer een aantasting van de rust, het open en karakteristieke landschap en de nachtelijke duisternis. Ook de raad toonde zich kritisch. Zoals over het argument van het college dat het een verplaatsing bleek van bedden van buiten naar binnen het concentratiegebied is. De stolp aan de Pontweg bleek er namelijk ook binnen te liggen.

Verstening

Er werd voor het nieuwe parkje een ontwerp bestemmingsplan gemaakt. Met dat ontwerp op tafel is het college er nog eens goed voor gaan zitten, waarna een nieuwe afweging is gemaakt. Conclusie is nu dat de plannen een grote ruimtelijke impact hebben op het Mienterglop en dat sprake is van een verdere verstening van het landschap langs het Mienterglop.

Belangrijk argument om niet mee te werken is volgens b en w ook dat de slaapplaatsen in de stolp zijn verkregen op basis van de stolpenregeling. Die maakt het, ter behoud van stolpen, mogelijk om inpandig vakantieappartementen te bouwen. Met het verplaatsen van de slaapplaatsen uit de stolp, wordt de doelstelling om de stolp te behouden niet gerealiseerd en wordt daarmee in strijd met de stolpenregeling gehandeld. Als de stolp aan de Pontweg verdwijnt, wordt ook geen ruimtelijke verbetering gerealiseerd, redeneren b en w. De verstening aan het Mienterglop wordt niet gecompenseerd door voldoende kwaliteitsverbetering of ontstening op de oude locatie.

De raad buigt zich komende woensdag in de commissie over dit vraagstuk. Als die het advies van het college overneemt, gaan de plannen aan het Mienterglop niet door. Wel behoudt de familie Zoetelief het recht om de stolp aan de Pontweg te herbouwen met twee inpandige appartementen en op dit perceel ook twee recreatieve appartementen te bouwen. De vergunning daarvoor is al verleend in 2011.