Afbeelding
Foto:

mr Natalie Schrijft...

Samen

Een bericht van de advocaat van de wadden. Met op deze laatste dag van januari een uitstapje. Want hoewel er in mijn juridische vakgebied van alles gebeurt, van het ene faillissement na het andere in de detailhandel, de invoering van diverse nieuwe wetten, een stormvloed aan echtscheidingen, ontbindingen van geregistreerd partnerschap of einde samenwonen, claims omdat afspraken niet op papier zijn gezet of door een niet-juridisch iemand zijn opgesteld tot het schrijven van second opinions in een vastgoed gerelateerde zaak, sta ik nu stil bij iets heel anders.

En wel bij het gevoel dat de wereld wel letterlijk in brand lijkt te staan. En dan bedoel ik helaas niet alleen de immens grote branden in Australië, of de alsmaar doorgaande stroom aan vluchtelingen naar een Grieks eiland zo groot dat Texel wellicht zou verzuipen, of de steeds groter wordende grote groepen tieners die overspannen thuis zitten door de enorme prestatiedruk die heerst in onze samenleving. En terwijl ik dit typ en mijmerend door mijn kantoorraam naar buiten tuur, lijkt dit alles heel ver weg. En tegelijkertijd is er op Texel ook een enorme verandering gaande.

Kijk alleen al naar de woningmarkt. Ondanks de stappen die gezet worden met bijvoorbeeld het project De Tuunen, wordt nu zelfs de roep om verandering in de dorpen zelf nog groter. En terecht want hele straten zijn doordeweeks pikkedonker omdat huizen alleen af en toe een weekend bewoond worden. Het is dan ook goed om te zien dat de dorpscommissies extra aandacht willen hiervoor. En het is al helemaal goed om te weten dat er in december 2019 concrete actie is genomen voor de eilanders.

Door tijdens de vergadering van de raadscommisie B&W te vragen om te toetsen of de mogelijkheden die landelijk op dit gebied met succes voor de gemeenschap worden toegepast, geïntegreerd kunnen worden in het beleid van Texel. Dus daar worden stappen voorwaarts gezet waardoor het eiland straks hopelijk weer gezellig bewoond is en daardoor ook economisch stabiel. Maar wat is er nog meer mogelijk?

Want die woningmarkt houdt namelijk ook verband met onze economie. En juist nu ons eiland als het ware in rust is, in winterslaap is dat wel iets om de aandacht juist ook op te richten. Naast de mooie initiatieven met een speciale academy voor horecapersoneel wordt er namelijk ook personeel uit bijvoorbeeld Polen gehaald. Nu niet alleen op te helpen in de bollen, maar in de horeca. Jongeren werken nog wel in de horeca, maar blijkbaar anders dan in de tijd dat ik als jonge studente bij Paal 9 werkte. En ergens is dat ook wel te begrijpen. Als je kijkt naar het huidige stelsel voor de studiefinanciering waardoor je als student direct start met een schuld. Dan wil je die studie echt binnen zo kort mogelijke tijd afronden waardoor je wellicht minder werkt. Zou dat het zijn?

Mocht je andere ideeën hebben hoe de horeca & detailhandel op Texel deze zomer met plezier en gemak kunnen draaien met voldoende personeel. Dan wel nog andere ideeën hebben voor de krapte op de woningmarkt., bijvoorbeeld omdat je dat hebt gezien tijdens je reis in… Klim in de pen of kruip achter je laptop en schrijf me. Laten we dit jaar gaan voor samen. Groen, zwart, Texel in het hart.

Aloha,

mr. Natalie Sylvette Bakker