Het plezier is groot als de hovercraft beweegt.
Het plezier is groot als de hovercraft beweegt. Foto: Job Schepers

Leren ontdekken op Thijsseschool

Op het plein staat een jeugdige leerling gespannen te wachten. Het plezier is groot als zijn raket de lucht in gaat. Hij heeft het werkstuk net gemaakt binnen in het lab. Ingrediënten niet meer dan wat papier, een bruistablet en water. Door het gas (CO²) ontstaat er druk en kiest de raket het ruime sop.

Aan een tafel binnen zijn twee leerlingen enorm enthousiast als hun zojuist gemaakt hovercraft daadwerkelijk over de tafel begint te schuiven en in het lab zelf trekt iemand zijn hand met uiterste precies over op papier. Een medeleerling naast hem is al verder en bevestigt touwtjes aan de rietjes die op de uitgeknipte hand zijn geplakt. Als het project klaar is, kan men door aan de touwtjes te trekken de werking van pezen in een hand simuleren.

Hoewel het laboratorium pas net officieel is geopend, kan er nu al worden gesproken over een succes. Het plezier is enorm, zo ziet ook schooldirecteur Nick Slijderink.

"Op de Thijsseschool zijn we sinds vijf jaar afgestapt van de traditionele manier van leren - zoals de meeste ouders die van vroeger gewend zijn - als het de zaakvakken (geschiedenis, biologie en aardrijkskunde) betreft. We werken met thema's en die zijn weer opgedeeld in verschillende onderdelen. Het laboratorium is daar een onderdeel van. Els van der Meer, die hier vorig jaar ook al actief was, trekt deze kar. Zowel de onderbouw als de bovenbouw maken gebruik van het lab, ieder op het eigen niveau. Ze kunnen hier echt ontdekkend leren. Dat is onderdeel van waar de Thijsseschool voor staat. De proeven waar ze nu mee bezig zijn, vallen onder het thema 'bouwen' en dat is te zien."

Els is druk in de weer, maar maakt even tijd om de pers te woord te staan. "Bij onderzoek is één ding belangrijk om te onthouden: 'het gaat niet fout, het gaat'. Wanneer een proef niet doet wat je had verwacht, is het weer interessant om uit te zoeken waarom dat zo is. Daar leer je alleen maar van. Die ruimte krijgen de kinderen in dit lab", vertelt ze enthousiast.

Er zijn diverse onderdelen met onder meer een waterlab - dat volgende week gereed is-, een natuurlab en een natuurkundig lab. Kinderen werken hierbij onder meer met planten uit de eigen schooltuin die onder de binoculair - lijkend op microscoop, maar met veertig maal vergroting - bekeken worden.

Het volgende thema is de Gouden Eeuw, dan wordt het werken met een lab wellicht lastiger. "Daar hebben wij het ook over gehad. Maar als je met zijn allen aan het brainstormen slaat, komen er weer genoeg ideeën. Je kunt het hebben over vitamines (in die tijd had je problemen als bijvoorbeeld scheurbuik) en het mengen van kleuren kwam in die tijd op. Wellicht kunnen we iets met specerijen. Er is altijd weer wat te bedenken en in het laboratorium kun je weer alle kanten op", stelt Nick.

Afgaande op de sfeer in het lab gaat het lekker op de Thijsseschool. Er wordt veel gelachen, maar daarnaast leren de kinderen ook veel. Op vragen weten de kinderen goed antwoord te geven. Afgaande op dit bezoek, zit het met de ontwikkelingen van de Thijsseschoolleerlingen wel goed.

Afbeelding
Afbeelding