Bezoek van de burgemeester voor mevrouw Greet Buijs en haar dochter Margreet de Graaff.
Bezoek van de burgemeester voor mevrouw Greet Buijs en haar dochter Margreet de Graaff. Foto: Jeroen van Hattum

"Water heeft altijd een belangrijke rol gespeeld in haar leven"

Ze kwam al sinds 1946 op Texel op vakantie en sinds 1995 was ze nog vaker op het eiland, nadat haar dochter Margreet en schoonzoon Reynier de Graaff er waren gaan wonen.

Sinds een jaar woont mevrouw Greet Buijs ook op Texel, in de Gollards, waar ze gisteren haar 100ste verjaardag vierde. Ze mag zich daarmee de oudste vrouw van het eiland noemen. Dinsdag kreeg ze visite van burgemeester Michiel Uitdehaag ter gelegenheid van haar verjaardag.

Water heeft volgens dochter Margeet, die voor haar moeder zorgt, altijd een belangrijke rol in haar leven gespeeld. De vader van mevrouw Buijs was zeeman en ging als loods op Curaçao werken toen hij een gezin kreeg. Ze groeide daardoor als kind op op Curaçao. Op haar zeventiende keerde ze terug naar Nederland voor een opleiding aan de kweekschool in Apeldoorn. Ze ontmoette daar een leuke man met wie ze trouwde, stond een paar jaar voor de klas en daar kwam een eind aan toen de kinderen kwamen.

Ze stond daarna haar man bij in het schildersbedrijf dat hij in Apeldoorn had. De vakanties werden intussen jaarlijks doorgebracht op Texel, onder meer in Hotel Opduin in De Koog waar destijds de familie Wuis de scepter zwaaide. Dochter Margreet had dezelfde leeftijd als Harry Wuis waardoor zij elkaar al van jongsafaan kennen. Later had de familie Buijs een eigen vakantiehuisje op Slufterhoek. Door de verbondenheid met het water werd mevrouw Buijs in 1950 lid van het reddingswezen (de KNRM) en dat lidmaatschap is tot de dag van vandaag intact gebleven.

Een nieuwe Texelse fase brak aan toen dochter Margreet en haar man Reynier in 1995 op Texel gingen wonen. Reynier, die in 2015 overleed, ging aan de slag als eerste manager van golfbaan De Texelse bij De Krim. De golfbaan was destijds in ontwikkeling en werd in 1997 officieel geopend. Mevrouw Buijs verbleef geregeld bij haar dochter en schoonzoon op het eiland. "Maar ze vond het ook prachtig om in Vlissingen aan het water te zijn, zodat ze daar de grote schepen op de Westerschelde voorbij kon zien varen."

Behalve haar twee kinderen, kreeg mevrouw Buijs vier kleinkinderen en zeven achterkleinkinderen. Leny van 't Noordende was de afgelopen tijd meermalen bij haar op bezoek om een schilderij van haar te maken. Dat wordt toegevoegd aan de andere schilderijen van 100-jarigen die in de Gollards hangen.