Situatieschets van de bouwplannen op de plek van de Kompasschool. Boven acht (koop)woningen, in de punt het omstreden appartementengebouw.
Situatieschets van de bouwplannen op de plek van de Kompasschool. Boven acht (koop)woningen, in de punt het omstreden appartementengebouw. Foto: Bron: gemeente Texel/Woontij/Adviesbureau Marcel Uriot

Buurt in verzet tegen woongebouw Kompas

Omwonenden uit de Beatrixlaan en de Molenstraat zijn fel gekant tegen het plan voor de bouw van een appartementengebouw op het terrein van de voormalige Kompasschool. Ze maken bezwaar tegen de ligging, de grootte en de (voorgenomen) bouwhoogte.

De raad heeft uitgesproken op de vrijgekomen locatie Kompasschool "zoveel mogelijk woningen" te bouwen. Plan is nu dat er acht zogeheten grondgebonden (koop)woningen komen, zo veel mogelijk in lijn met de huidige bebouwing aan de Beatrixlaan. Dit is niet omstreden.

De zorgen uit de buurt richten zich wel op het gebouw dat op de punt van de kavel is gepland. Dit wordt ontwikkeld door Woontij in samenwerking met Stichting wooninitiatief DownTown. Dit is een groep ouders van zes jongvolwassenen met een beperking, waarvoor nu aan de Burgerhoutstraat woonruimte wordt gehuurd van Woontij. Maar dit is te klein om aan de zorgvraag van jongeren op Texel te voldoen. In januari ondertekenden Woontij en DownTown een intentieovereenkomst. Gesprekken tussen Woontij, DownTown en de architect resulteerden in een voorlopig plan. Dit omvat voor negen bewoners een eigen woon/zorg-appartementen en gemeenschappelijke ruimten. Daarmee kan worden voldaan aan de voorwaarde om minimaal acht bewoners 24-uurszorg te kunnen geven.

Omwonenden zijn geschrokken van dit geplande complex, dat buiten het bestaande bouwvlak is ingetekend. Hun bezwaar richt zich op de plek, ze vinden het te groot, te hoog en niet passen op deze plek. Ze zijn onder meer bang voor aantasting van hun privacy, schaduwwerking, verstoring van de rust en teveel verkeersbewegingen, wat gepaard gaat met onveiligheid. Ontevredenheid ook over de beoogde plek van de speeltuin.

Inmiddels heeft de gemeente gereageerd op de zorgen/kritiek uit de buurt. "Hoewel de aantallen van acht tot tien appartementen misschien anders doen vermoeden, zal er geen sprake zijn van een 'massaal' appartementencomplex."

Woontij-directeur Jan van Andel: "Onze architect is aan de slag gegaan om op een zo goed mogelijke manier invulling te geven aan de wensen van stichting DownTown en de ruimtelijke mogelijkheden."

Afgelopen woensdag is de eerste uitwerking van dit plan besproken met de gemeente. "Na die afstemming gaan we het plan verder uitwerken. Daarna gaan we dit uitgewerkte plan presenteren aan de buurtbewoners." Over de zorgen uit de buurt: "Bij dit soort plannen spelen allerlei verschillende belangen. Overal waar we plannen hebben, zijn buurtbewoners die zich ongerust maken. Dat is hun goed recht en daarom hebben we de buurt tijdig geïnformeerd. Wij proberen op een zo verantwoord mogelijke wijze bouwplannen te realiseren. Uiteindelijk is het aan de gemeente om te bepalen wat wel en niet is toegestaan. Maar als we iets aan het bestaande woningtekort willen doen, dan zal er gebouwd moeten worden. Woonbehoeften veranderen, elke woning die wordt gebouwd doet direct of indirect iets aan het woningtekort."

Argumenten die volgens de buurt hier geen hout snijden. "De bewoners van DownTown hebben voldoende huisvesting in de Burgerhoutstraat, deze bebouwing doet niets aan het tekort op de woningmarkt." Ze zijn met name tegen het plan om in drie woonlagen te bouwen. "Het lijkt ons beter dit te realiseren in een buurt waar meer appartementen staan, bijvoorbeeld bij de Lijsterhof, Zonnehof en aan de Pontweg/Gasthuisstraat." De buurt laat op voorhand weten bezwaar aan te tekenen en planschade te eisen.