De Tuunen nabij Den Burg in wording.
De Tuunen nabij Den Burg in wording. Foto: Ton Zegers

Rekenkamer beraadt zich op onderzoek

De rekenkamercommissie van de Waddeneilanden gaat zich de komende weken beraden op de mogelijkheden voor een onderzoek naar een aantal grote projecten op Texel.

Dat heeft een woordvoerder van de rekenkamercommissie van de vijf Waddeneilanden gezamenlijk desgevraagd laten weten. De rekenkamercommissie was afgelopen week op het eiland om te praten met vertegenwoordigers van de fracties in de gemeenteraad. Die stemde op 18 december in met een gezamenlijk initiatiefvoorstel van VVD, CDA en GroenLinks om de rekenkamercommissie te vragen onderzoek te doen naar het projectverloop van een aantal grote projecten op het eiland.

Dat ging concreet om de bouw van een nieuwe sporthal in Den Burg, de bouw van De Tuunen en de extra kosten die voortvloeien uit de bestemmingsplannen Den Burg Centrum en Den Burg Zuid. Of het daadwerkelijk tot een onderzoek komt, is afhankelijk van de gesprekken. De rekenkamercommissie is een onafhankelijk orgaan dat zelf bepaalt wat zij onderzoekt. Als de commissie iets oppakt, is dat om te bekijken of het gemeentebestuur haar werk goed heeft gedaan. De commissie stelt aanbevelingen voor verbetering op en rapporteert deze aan de gemeenteraad.

VVD, CDA en GroenLinks kwamen met het voorstel de rekenkamercommissie in te schakelen, nadat het college bekend had gemaakt dat er anderhalf miljoen extra nodig is voor De Tuunen, het bestemmingsplan Den Burg Centrum en bestemmingsplan Den Burg Zuid. Het gedoe met de nieuwe sporthal en het daar niet per definitie kunnen houden van evenementen speelde ook mee.

De partijen hopen dat de rekenkamercommissie wil analyseren wat er is gebeurd, nadat de gemeenteraad de uitgangspunten voor de nieuwe sporthal en de bestemmingsplannen voor Den Burg had vastgesteld. De dingen liepen daarna anders dan gepland.

De partijen hopen dat er geleerd kan worden van een onderzoek met het oog op nieuwe grote projecten die op stapel staan zoals de beoogde nieuwbouw voor Artex en de renovatie van de Nieuwlanderweg en de Postweg. "Hoe kunnen we zorgen dat we daar niet voor verrassingen komen te staan of geld moeten bijramen."

De extra anderhalf miljoen was naar voren gekomen uit een financiële doorrekening die het college in 2019 had laten maken om in beeld te krijgen te krijgen wat er nog allemaal aan zat te komen. De gemeenteraad stelde eerder op 14 maart 2018 voor zowel De Tuunen, Den Burg Zuid en Den Burg Centrum de budgetten beschikbaar..

De doorrekening leerde dat voor de grondexploitatie van De Tuunen €564.000,- extra nodig is ter aanvulling op het budget van €2.585.000,- dat de raad in 2018 beschikbaar stelde. Voor Den Burg Zuid is een extra bedrag van €379.000,- nodig voor de herinrichting van de omgeving van de TXL Sporthal en het nog te bouwen Onderwijscentrum. De raad stelde voor dat bestemmingsplan in 2018 €2,7 miljoen beschikbaar.

Voor Den Burg Centrum zijn extra kredieten nodig voor de herinrichting en de restauratie van De Waag. Daarnaast is €280.000,- extra nodig is voor de gewijzigde herinrichting van de Emmalaan. De doorrekening moest er ook voor zorgen dat voorbereidingskosten aan de juiste projecten worden gekoppeld.