Tweede plaats bij rentree Denise

Het was bijna alsof ze niet was weggeweest. Vertrouwd als voorheen, was Denise Betsema zaterdagochtend in het Belgische Zonnebeke bij de bus van haar team aan het inrijden, voordat ze met haar fiets het veld introk voor de Kastelencross.

Niettemin was alles aanvankelijk toch even anders dan anders. Het was de eerste keer sinds haar schorsing door de UCI dat Denise weer haar opwachting maakte in het veld, waardoor veel ogen op Denise gericht waren. Cameraploegen zochten haar op en ook supporters waren benieuwd naar de verrichtingen van Denise. Een groep Texelaars die speciaal voor Denise was afgereisd naar Belgiƫ kreeg ook de ene na de andere vraag van supporters over Denise. De groep liep rond met een grote Texelse vlag en was daardoor goed herkenbaar voor anderen.

De vraag was onder meer hoe supporters op de terugkeer van Denise zouden reageren en welke prestatie ze in het veld zou neerzetten. Met het eerste zat het wel goed; ze werd goed ontvangen en dat merkten ook de Texelaars die in Belgiƫ waren. Veel supporters vertelden dat ze speciaal voor Denise naar de Kasteelcross waren afgereisd. Met het tweede zat het ook wel goed. Denise startte vanaf de achterste startrij (de UCI heeft haar een aantal overwinningen van het vorig seizoen afgenomen, waardoor ze niet meer automatisch vooraan mag staan), maar ze lag al snel in de voorste regionen. Ze fietste lange tijd gelijk op met Ellen Van Loy en Christine Majerus en deed in de op een na laatste ronde een gooi naar de koppositie, waardoor een overwinning in het verschiet leek te liggen. Dat bleek na een jaar afwezigheid in veldwedstrijden toch iets teveel gevraagd. Majerus pakte de overwinning en de tweede plaats ging naar Denise. Een prachtig resultaat, al is de tweede plaats bij topsporters een plaats die eigenlijk niet telt en Denise wekte de indruk het liefst eerste te zijn geworden. Ze is tijdens het schorsing altijd blijven trainen, waardoor ze goed voorbereid aan de start verscheen.

De prestatie op de Kasteelcross was niet toereikend om meteen geselecteerd te worden voor het WK veldrijden dat komend weekend in Zwitserland wordt gehouden. Bondscoach Gerben de Knegt besloot daar nog niet aan te beginnen, omdat hij een bui zag hangen dat er anders veel aandacht zou uitgaan naar Denise en alle perikelen rond het vervuilde voedingssupplement. In een Belgische krant liet Denise weten, de rest van het seizoen nog zoveel mogelijk te willen crossen. Ze gaf aan dat de zware periode haar uiteindelijk als mens niet heeft veranderd en dat ze nog gewoon dezelfde Denise is.