Afbeelding
Foto: Portugal

Portugal

Met de drukke, maar gezellige decembermaand achter zich richt slijter Jan de Wit zich op 2020. Dit keer schrijft hij over Portugese wijn.

Van een zeer hectische periode rond kerst en oud en nieuw zijn we vanaf week 2 weer in de ons zo bekende winterdip terechtgekomen. Voorlopig betekent dit dat we tot aan de voorjaarsvakantie ons kunnen uitleven op schoonmaak- en opruimwerkzaamheden en natuurlijk vakantie, waarvan Carla en ik al genoten hebben. We zijn heerlijk op wintersport geweest.

De tijd gaat gewoon verder en dus ook de verplichtingen. Hier hoort ook het schrijven van een stukje voor de krant bij, zoals ik dat de laatste jaren regelmatig doe.

Deze keer besteed ik aandacht aan Portugal. Niet aan de o zo bekende port, zoals ik al eerder heb gedaan, maar aan de "normale" wijnbouw aldaar. Portugese wijnen zijn hier niet zo heel bekend, er komen er echter wel steeds meer op de markt.

Verdeeld over het land is er wijnbouw terug te vinden, van noord naar zuid en van oost naar west. Ook op de eilanden die tot het land behoren, Madeira en de Azoren, wordt aan wijnbouw gedaan. Verdeeld over het hele land zijn er ruim dertig officiële wijnbouw regio's en sub regio's aangewezen, met de daarbij behorende beschermde status en regelgeving.

Ik wil mij echter beperken tot de aanbouwgebieden waarvan ik momenteel wijnen voorradig heb.

Een heel bekende witte variant is de ook hier al vele jaren bekende "Vinho Verde" wat letterlijk vertaald groene wijn betekent. Dit is een jonge lichte wijn, fris van smaak met op de achtergrond een heel lichte tinteling. Deze wijn doet het goed bij gerechten met vis, schelp- en schaaldieren en is afkomstig uit het wijnbouwgebied gelegen in het Noordwesten van het land.

Een ander bekend gebied is de streek rond de rivier de Douro. Nu denkt u natuurlijk: dat is toch de portstreek. Nou dat klopt, maar er worden hier ook heel fraaie rode en witte wijnen voortgebracht. Droog, goed in balans en heerlijk fris in de mond.

Uit de streek rond de hoofdstad Lissabon komen ook veel mooie wijnen. Het wijnbouwgebied aangeduid als IG Lisboa is onderverdeeld in een heel aantal sub regio's. Deze sub regio's kenmerken zich ieder door hun eigen microklimaat. Een ander kenmerk is dat de Portugese wijnen veelal gemaakt worden van inheemse druivensoorten die dankzij de toch wat geïsoleerde ligging van het land goed bewaard zijn gebleven.

Pas nadat het land is toegetreden tot de EU is de wijnbouw er gemoderniseerd, dankzij subsidies uit het Europese investeringsfonds. Hierbij zijn de karakteristieken uit het verleden echter niet uit het oog verloren.

In het zuiden van het land, zeg maar de Algarve, komt ook wijnbouw voor. Ik heb uit dit gebied momenteel niets op voorraad. Wel heb ik enkele wijnen van Madeira en de Azoren voorradig.

Bij de productie van Madeira komt een speciale techniek kijken, alleen al hieraan zou ik een heel artikel kunnen wijden, maar dat misschien later nog eens.