Nieuw Leven had een compleet café nagebouwd op het podium van 't Skiltje.
Nieuw Leven had een compleet café nagebouwd op het podium van 't Skiltje. Foto: Jeroen van Hattum

Dorps wel en wee in dorpscafé

Een straalbezopen wachtmeester, een wethouder die graag biertjes uitdeelt, een eigenzinnige nieuweling en een zuster die het niet zo op heeft met het manvolk om haar heen.

Het waren zo een paar typetjes die voorbij kwamen in het toneelstuk De Grote Omloop van Peter Hermans die toneelvereniging Nieuw Leven uit Oudeschild afgelopen zaterdag en vorige week zaterdag opvoerde in dorpshuis 't Skiltje. Het verhaal had tijd nodig om op gang te komen, maar het spel van de spelers op het podium was leuk om naar te kijken.

Liefst dertien spelers stonden er op de planken, van wie Kees Jongedijk zijn debuut maakte en Kees Zijm een keer meespeelde bij Nieuw Leven omdat er nog een man nodig was. Het verhaal draaide om het organiseren van een tussensprint van een wielerronde in het dorp en was gecombineerd met de verkiezing van een nieuwe wethouder waaraan naast de gedoodverfde kandidaat ook opeens twee nieuwe kandidaten meededen. Het geheel speelde zich af in een dorpscafé.

Een paar dragende rollen waren weggelegd voor Piet Smits (wachtmeester der rijkspolitie), Martien de Vries (wethouder) en Linsey Blom (voorzitster van een Mariacongregatie). Smits was op zijn plek als wachtmeester die vooral zijn eigen koers voer en er absoluut geen moeite mee had om tijdens diensttijd in het café te zitten. Leuk was een deel waarin hij straalbezopen een kunstje met zijn handboeien probeerde en vervolgens in alle overmoed het sleuteltje inslikte. De Vries was de wethouder van het dorp die er geen geheim van maakte soms langs de randen van de wet te opereren en graag biertjes uitdeelde. Hij zette het beeld neer van iemand die zich voordeed als een man van het volk, maar uiteindelijk toch vooral oog had voor de eigen belangen. Linsey Blom zat lekker in haar rol als zuster Lidwina die niets van met name de wethouder moest hebben en dat duidelijk liet merken.

Een mooie rol was ook weggelegd voor Ed Witte als goeiige kroegbaas die je het steeds benauwder zag krijgen toen het regelen van de tussensprint van de wielerronde toch niet geheel naar wens verliep. Tina Smit speelde de vrouw van de kroegbaas en dat was een doortastende tante. Niels Hars was een onderwijzer die nieuw in het dorp was en zich binnen no-time opwierp als kandidaat-wethouder. Dat gaf verhaaltechnisch een mooie aanzet tot controverse met de bestaande wethouder, maar dat bleef toch een beetje achterwege. Hars zette echter wel een onderwijzer neer die zich niet automatisch wenste te voegen in de bestaande structuren van het dorp. Dat werd fraai tot uiting gebracht door bijvoorbeeld het bestellen van tomatensap met zout en peper, iets wat ze achter de bar amper kenden. Zijn tegenspeelster was Suzet Westerik, een weduwe die in de nieuwe onderwijzer een kans zag om aan het dorp te ontsnappen. Dick Witte speelde eveneens een onderwijzer, maar dan een die net met pensioen was.

Kees Zijm verraste met zijn rol als onkreukbaar ogende notaris. De ervaren Zijm speelt vaak personages die zich mopperend en wel een weg over het podium banen, maar als notaris deed hij het eveneens goed. Hij werd - als voorzitter van het stembureau - bijgestaan door zijn vrouw (Tessel van Mil) en de vrouw van de slager (Colinda Barhorst). Dat waren een paar kleinere rollen, maar goed vertolkt bij onder meer het tellen van de stemmen voor de nieuwe wethouder. Debutant Kees Jongedijk had als slager eveneens een kleine rol, hij kwam als een joviaal personage over het podium voorbij.

Een bijzondere rol was weggelegd voor Emmy Zijerveld die als roddeltante telkens het volgende bedrijf van het toneelstuk inleidde. Dat deed ze niet vanaf het podium, maar staand tussen het publiek waardoor ze telkens meteen de aandacht wist te vangen. De regie van het stuk was in handen van Karin Somers en Ria Buisman, Jennifer Buisman was souffleuse en Henk Barhorst deed de techniek. De zaal van het 't Skiltje zat beide avonden volledig vol en er hing een gezellige sfeer.

Jeroen van Hattum