De gedecoreerden van de KNRM met partners.
De gedecoreerden van de KNRM met partners. Foto: Jeroen van Hattum

Drie Texelse redders 25 jaar aan reddingmaatschappij verbonden

Liefst 75 jaar ervaring stond er zondag bij elkaar op het podium tijdens de nieuwjaarsreceptie van de KNRM. Redders Peter Betsema, Dennis Eelman, Cees Bakker vierden hun 25-jarig jubileum bij de reddingmaatschappij.

De drie kregen uit handen van John Geel van het hoofdkantoor van de KNRM in IJmuiden een draagpenning voor hun inzet. De drie hebben elk een staat van dienst opgebouwd. Bakker, actief in De Koog/Oudeschild, is de afgelopen 25 jaar bij 579 reddingsacties betrokken geweest, waarbij in totaal 670 mensen in veiligheid werden gebracht. Eelman, eveneens actief in De Koog/Oudeschild, was betrokken bij 237 reddingsacties. Daarbij werden 300 mensen gered. Betsema, actief in De Cocksdorp, ging mee op pad bij 227 acties en heeft 382 geredde mensen op zijn naam staan.

De KNRM had uitgezocht dat de drie jubilarissen de afgelopen 25 jaar dertig keer gezamenlijk op pad waren geweest. Dat was onder meer bij de ramp met de Dakota in 1996, maar ook bij de stranding van de Hunte in 2001 en de bultrug die in 2012 op de Razende Bol lag. Met gevoel voor understatement werd opgemerkt dat de redders van De Koog ook een keer in actie waren gekomen voor De Beursplein van De Cocksdorp toen de reddingboot zelf even met panne te maken had.

Pim Lexmond werd tijdens de receptie bij Hotel Prins Hendrik onderscheiden met de Vrijwilligersmedaille Openbare Orde en Veiligheid, omdat hij tien jaar bij de KNRM zit. De vrijwilligersmedaille is een koninklijke onderscheiding voor mensen die zich vrijwillig inzetten in repressieve dienst op het gebied van openbare orde en veiligheid. Bram Fey en Erwin Daalder kregen het zogeheten jaarteken dat aan de Vrijwilligersmedaille is verbonden, omdat zij respectievelijk 15 en 30 jaar aan de KNRM zijn verbonden.

De KNRM kende afgelopen jaar onder meer de opening van het nieuwe boothuis in De Cocksdorp. Bijzonder moment was de ontvangst van de 100-jarige Gerrit Hoogerheide uit Den Burg ('Gerrit van Kaatje') als een-na-oudste roeiredder van Nederland.

Spannend moment voor de redders wordt de presentatie van het nieuwe vlootplan van de maatschappij waarin komt te staan met wat voor soort schepen het hoofdkantoor van de KNRM de komende jaren langs de kust aanwezig wil zijn. Alle reddingsstations blijven open, maar met name voor De Cocksdorp is het nog even spannend wat voor soort boot er komt ter vervanging van de Beursplein 5.