Siebren van de Dijk, sinds twee jaar wonend op Texel.
Siebren van de Dijk, sinds twee jaar wonend op Texel. Foto: Jeroen van Hattum

Op Texel elke dag een vakantiegevoel

Geboren en getogen op Texel?

Nee, geboren in Aduard. Een klein dorpje een paar kilometer ten westen van Groningen. Daar en in Zuidhorn (4 km westelijker) opgegroeid.

Hoe ben je op Texel terecht gekomen?

Eind jaren '90 werkte ik in de bollen, in navolging van mijn zus en broers. Mijn broertje ging later ook en hij is hier blijven hangen. Hij werkt in de horeca. Ik kreeg in juli 2017 van een metselbedrijf uit Friesland de vraag of ik op Texel een klus wilde doen en ik ben toen bij m'n broertje gaan logeren. Omdat ik in de bouw en hij in de horeca werkte, zagen we elkaar nauwelijks. In mijn vrije tijd wilde ik niet niksen en zo heb ik via Tinder mijn vriendin Josefien ontmoet. Daarna is het snel gegaan, in mei 2018 kwam ik hier wonen, in februari 2019 is onze zoon Jonathan geboren.

Doe supermarkten aan rand dorp met parkeerplaatsen

Wat voor werk doe je op Texel?

Ik heb een klusbedrijf. Ik werk als ZZP'er voor bouwbedrijven. Mijn interesse ligt vooral bij het metselwerk en alles wat daarbij gebeuren moet, maar ik doe ook algemeen timmerwerk.

Je zat eerder in het onderwijs, vanwaar de overstap?

Ik was het onderwijs zat. Ik zat uren te vergaderen, maar had het nooit over mijn vak – ik gaf scheikunde in de onderbouw. Vergaderen ging altijd over het alfabet aan stoornissen en bijzondere situaties van de kinderen of onderwijsvernieuwing waar ik niet in geloofde. 'Passend onderwijs' was een van de druppels die de emmer deed overlopen. Hoe kan je nu in het onderwijs, waar docenten al behoorlijk onder druk staan, ook nog verwachten dat ze kinderen die voorheen naar bijzonder onderwijs gingen er in de klas even bij doen? Klassen worden niet kleiner, maar de hoeveelheid 'stoornissen', afwijkingen, beperkingen en 'rugzakjes' neemt alleen maar toe. Dat zag ik niet meer zo zitten.

Wat doe je zoal in je vrije tijd op Texel?

We hebben een zoontje van 11 maanden en ik werk 40 uur in de week... vrije tijd? We spelen thuis graag een (bord)spelletje, al zijn de meeste spellen met 3 of 4 spelers leuker. Vandaar dat we in De Koog de spellenmiddag hebben geïntroduceerd, elke tweede zondag van de maand. Iedereen is welkom en iedereen mag spellen die hij graag speelt meenemen om te kijken of er anderen zijn die dat ook willen spelen. Ik woon nu bijna twee jaar op Texel. In september ben ik weer begonnen met volleybal, nadat ik er een jaar helemaal uit ben geweest. Daarnaast klus ik graag in en om huis en ben ik veel met onze honden in de weer. Tenslotte hoop ik binnenkort met de opleiding voor de brandweer te beginnen.

Vanwaar de keuze voor de brandweer?

Mijn vriendin woont al veel langer op het eiland en ik wilde niet alleen maar op haar netwerk leunen. Bovendien was ik aanvankelijk niet van plan om weer te gaan volleyballen, maar dat hield ik niet zo lang vol. Ik hoorde goeie verhalen over het korps hier en ik houd er wel van om een maatschappelijk steentje bij te dragen.

Hoe ervaar je de mensen op Texel?

Dat is natuurlijk wel enorm generaliserend. Maar over het algemeen ervaar ik wel openheid en vriendelijkheid. In mijn ogen is de Texelaar enigszins wars van autoriteit, vooral als het op de overheid aan komt. Een tikkeltje conservatief en misschien een beetje eigenwijs.

Wat moet er vooral blijven zoals het is?

De sfeer, het eilandgevoel en de vakantiegangers om je heen die zich vergapen aan de schoonheid van het eiland. Daarbij denk ik vaak: leuk toch dat ik daarvoor helemaal niet op vakantie hoef, ik heb het elke dag om me heen.

Wat zou er op Texel anders mogen?

Volkshuisvesting. En 'mogen' mag 'moeten' zijn in de vraag. Ik denk dat het voor de leefbaarheid van het eiland in de toekomst bittere noodzaak is dat er veel meer betaalbare (koop)huizen voor starters zijn. Ik besef dat ik enorm mazzel heb gehad hoe ik op Texel in een huisje erbij kon komen wonen. Maar als jongeren, vooral praktisch opgeleid, hier niks kunnen vinden, dan wordt dat in de toekomst wel een probleem. Pasklare oplossingen heb ik natuurlijk ook niet, maar ik geloof wel dat de gemeente hier iets te lang 'de markt' z'n gang heeft laten gaan en langzamerhand op z'n schreden terug probeert te keren. En supermarkten het centrum van Den Burg uit, aan de rand bij elkaar lokaliseren met grote parkeerplaatsen en daar dan goede wandelroutes vandaan naar het centrum. In het centrum meer lokale ondernemers en minder grote ketens. Ik denk dat dat de parkeerdruk vermindert en dat er meer ruimte komt voor een gezellig centrum. Want dat zijn Jumbo, Aldi, AH en Action in ieder geval niet.

Wat verdient meer aandacht op Texel?

Openbaar vervoer. Er is nog maar 1 bus. Dat stimuleert niet echt om de auto te laten staan.

Wie verdient een grote pluim op Texel?

Veronica van Beek en Jelle de Boer. Veronica zet zich veel in voor de leefbaarheid van en activiteiten in De Koog. Even een belletje en er is van alles te regelen. Jelle werkt als postcommandant bij de brandweer, post Den Burg. Hij zet zich behoorlijk in om de opleiding voor de brandweer weer op Texel te krijgen, maar hij zorgt ook voor een cohesie binnen de brandweer die ik wel kan waarderen.

Hoe kijk je tegen het toerisme aan?

Ach ja… Je hoort wel eens dat het te druk is. Maar indirect leeft iedereen op Texel van het toerisme en niemand wil inleveren. Onmisbaar dus en eerlijk gezegd vind ik het wel gezellig. Bovendien kan ik tegenwoordig zeggen dat ik hier woon en ik vind het wel leuk als je ziet dat mensen daar eigenlijk heel jaloers op zijn. Ik moet wel zeggen dat het jammer is dat een vliegvakantie naar Turkije in een of ander resort goedkoper kan zijn dan een vakantie op Texel. Dat zorgt ook voor een bepaald publiek… of juist een bepaald publiek niet.

Wat doe je over vijf jaar?

Ik hoop heel veel mooie gebouwen, vakantiehuisjes en wat meer gemetseld moet worden, te mogen bouwen. Ik dacht te stoppen met volleybal, dat is niet gelukt, dus dat zal ik over 5 jaar ook nog wel doen. En veel spelletjes spelen met de kinderen… De tweede is onderweg…

Volgende 'Eiland Van...'?

Björn Lamberink.