Museum Kaap Skil zet donderdag en vrijdag de deur wijd open.
Museum Kaap Skil zet donderdag en vrijdag de deur wijd open. Foto: Kaap Skil

Kaap Skil: kinderen gratis op stakingsdagen

In verband met stakingen zijn ook op Texel donderdag 30 en vrijdag 31 januari basisscholen gesloten. Museum Kaap Skil zet haar deuren dan wijd open. Alle kinderen in de basisschoolleeftijd mogen die dagen gratis naar binnen. Volwassenen met een Texelse Museumpas of de landelijke Museumkaart zijn ook gratis.

In het Oudeschilder museum kunnen kinderen en hun begeleiders zich vermaken met een duik in het maritieme verleden van Texel in de nieuwe tentoonstelling 'Schip in Zicht'.

Het dorpse straatje op het buitenterrein toont een andere periode van het Texelse verleden. In de kleine vissershuisjes, smederij en winkel is de tijd rond 1900 stilgezet. Toch herkennen veel mensen dingen die hun grootouders nog gebruikten. De meeste kinderen zullen zich een leven zonder wasmachine, gasaansluiting, televisie en computer moeilijk kunnen voorstellen.

In het Museumcafé liggen kleurplaten klaar en kan er geknutseld worden. In de molen bakken vrijwilligers op beide stakingsdagen pannenkoeken van meel van de molen. Tussen 12:00 en 15:00 uur is voor een euro een versgebakken pannenkoek vekrijgbaar.

Op de tentoonstelling 'Kinderen uit de Gouden Eeuw' in het graanpakhuis zijn foto's van de leerlingen van groep 5/6 van de Fonteinschool het bekijken waard.