Texel voldoet uitstekend aan de verwachtingen.
Texel voldoet uitstekend aan de verwachtingen. Foto: VVV Texel

Opnieuw groei, meer spreiding

2019 was een goed jaar voor het toerisme, zo blijkt uit de laatste bevindingen van KADO Texel. Alle kwaliteitsscores zijn licht gestegen. Aan de hand van cijfers en duiding door VVV-Texel-directeur Frank Spooren duiken we dieper in de huidige stand van zaken.

Bij binnenkomst bij VVV Texel komt de directeur er breed lachend aan en later vertelt hij waarom. "Ik ben positief gestemd. Alle kwaliteitsscores stijgen licht. De kwaliteit van de accommodatie waar de gast verbleef en kwaliteit van de Texelse musea stegen in 2019 beide met 0,08 procent ten opzichte van 2018. De algehele prijs-kwaliteitverhouding van het verblijf op Texel bleef gelijk met 2018: 7,96. We vinden dat dat een acht zou moeten zijn, dus daar ligt voor dit jaar nog onverminderd een uitdaging."

Minder voor actieve zaken

Hoewel Texel zich nog wel eens in de markt zet als sporteiland, gaven de gasten in 2019 aan minder vaak naar Texel te zijn gekomen om actieve dingen (wandelen, fietsen, zwemmen) te doen ten opzichte van een jaar eerder. De daling van 1,8 procent is natuurlijk niet groot. "Er zijn sowieso weinig significante verschuivingen, maar dat laat zien dat er stabiliteit is. En dat is prima ", vervolgt Frank.

Cultuur

Waar Texel als sporteiland miniem aan animo verliest, stijgt de animo voor cultuur (museum, festivals en muziek) juist en wel met 1,2 procent. Toch blijkt daar tegenover weer dat de gasten aangeven minder evenementen te bezoeken. In de regel komt men natuurlijk voor een totaalplaatje, maar het blijft belangrijk om te monitoren waar de interesse van onze bezoeker ligt. Die gast kiest al jaren voor natuur. Dan gaat het niet alleen om de natuurgebieden, ook het strand en de bossen vallen hier onder. Uit de cijfers van VVV Texel blijkt dat deze stijging licht positief is. In de enquêtes die VVV Texel houdt onder de gasten komt het volgende naar voren: "Het beleven van de natuur" en het "proeven van Texelse producten" stijgen beide met 1,8 procent ten opzichte van 2018. Het wandelen, uit eten gaan/ horecabezoek en het museumbezoek stijgen met 1,6 procent ten opzichte van een jaar eerder.

Minder nieuwe gasten

Een cijfer dat tot zorgen zou kunnen leiden, is het feit dat het aantal dat Texel voor het eerst bezoekt afneemt (-0,6 procent) en dit geldt ook voor de groep die voor Texel kiest als hoofdvakantie (een daling van 0,7 procent naar 30,21 procent). "Die schommelingen zijn dusdanig klein dat dit echt niet alarmerend is. En het positieve is dat de trouwe gast - het aantal gasten dat Texel voor de zesde keer of vaker bezocht - weer stijgt", stelt Frank vast. Het gaat hierbij om een stijging van 1,2 procent tot 44,35 procent. De bewering dat de gasten Texel kunnen waarderen, blijkt ook uit het stijgend percentage dat vindt dat Texel uitstekend voldoet aan de verwachtingen (+ 0,3 procent naar 73,2 procent).

"Maar er is ook een dalend aantal dat aangeeft terug te komen (0,7 procent red.) en ook het aandeel dat verbeterpunten ziet voor de voorzieningen groeit. Het is dus niet zo dat we met zijn allen achterover kunnen gaan leunen. We moeten gewoon aan de bak. Logiesverstrekkers, ondernemers, en gemeente. Niet meer, niet minder, maar beter dus. Ik herhaal het nog maar een keer. We hebben op Texel steeds meer gasten die best bereid zijn om ergens voor te betalen, maar ze willen er wel iets voor terug", vervolgt de VVV-directeur. Of de grootschalige bouwprojecten op het eiland (bijvoorbeeld Den Burg-centrum, dijkversterking, zanddijk, bouwprojecten De Koog et cetera) invloed hebben op de eilandbeleving kan hij niet zeggen.

Prognoses helpen supermarkt

Ook voor de supermarkten lijkt het een goed jaar geweest. Arjen van Diepen, eigenaar van Jumbo Den Burg en De Koog, zag het marktaandeel in ieder geval groeien. "Dat is in lijn met de landelijke trend. Het was een uitstekend jaar voor ons."

Zonder het te vragen begint de winkeleigenaar uit zichzelf over KADO Texel: "Voor ons zijn de bezettingsgraadprognoses van KADO Texel een uitvinding. Wij gebruiken deze cijfers en merken dat de bevoorrading sindsdien beter op peil is. Hartstikke handig voor ons dus."

Seizoensverbreding

Hoewel percentages perspectieven goed laten zien, is men vaak ook geïnteresseerd in absolute getallen. Opnieuw presenteert TESO groeiende cijfers. Cees de Waal, directeur van TESO, gaat desgevraagd op de cijfers in. "In het kalenderjaar 2018 zijn door TESO in totaal 4.274.100 personen vervoerd, in 2019 4.304.820 personen. We hebben in 2019 in totaal 30.720 reizigers meer overgezet dan in 2018 (een stijging van 0,7 procent red.). In het kalenderjaar 2018 zijn in totaal 1.713.684 personenauto equivalenten (pae) vervoerd, in 2019 1.737.972 pae. Dus we hebben in 2019 in totaal 24.288 pae meer overgezet dan in 2018 (een stijging van 1,4 procent red.)."

Volgens Cees blijkt uit de cijfers dat de seizoensverbreding doorzet, wat goed nieuws is voor VVV Texel die daar op inzet. "In de maand december 2019 was er ten opzichte van december 2018 sprake van een toename van het aantal voertuigen met 5,9 procent en het aantal personen met 4,7 procent. In het tweede kwartaal (april t/m juni) deed zich op kwartaalbasis de grootste stijging voor: pae '+ 3,7 procent' en personen '+ 2,8 procent'.

Stijging van 60 procent sinds 2000

De TESO-directeur komt nog met een interessante vaststelling. "Begin deze eeuw, in november 2000, hebben we in de maand november in totaal 84.131 passagiers van Den Helder naar Texel vervoerd. Dit was in 2010 was toegenomen tot 95.203 passagiers en in november 2019 is toegenomen tot 135.986 passagiers, oftewel een stijging van ruim 61 procent sinds 2000."

Overnachtingen VVV Texel

Ook wat betreft de cijfers van VVV-cijfers is de groei zichtbaar. Hierbij is opvallend dat ook de verblijfsduur toeneemt. In 2018 waren er via VVV Texel 301.630 overnachtingen, in 2019 zijn dat er 318.759, een groei van 5,7 procent. De gemiddelde verblijfsduur gaat van 5,2 (2018) naar 5,31 (2019).

Conclusie

De 'B.V. Texel' gaat dus ook in 2019 weer als een trein. De groei vloeit iets af, maar groei is groei. Positief is dat de promotionele strategie van de VVV effect heeft en spreiding heeft gestimuleerd. De doelgroepen laten een kleine verschuiving zien in 2019 ten opzichte van een jaar eerder. Er zijn iets meer HBO-ers en iets minder scholieren van de havo en vwo. De andere categorieën blijven nagenoeg gelijk. Qua inkomen zijn er lichte verschuivingen: Inkomen € 20.000 tot € 40.000 - 0,7 procent (18,22 procent van totaal), € 60.000 tot € 80.000 +1,4 procent (10,23 procent), € 80.000 tot € 100.000 +1,1 procent (4,56 procent), de overige categorieën blijven nagenoeg gelijk. De gasten die komen geven per saldo iets meer uit dan in 2018.

"Wat mij betreft statistieken die het credo: 'niet, meer, niet minder, maar beter' onderschrijven. 2019 brengt een wat hoger opgeleide, bovenmodale doelgroep op de been die afgelopen jaar nadrukkelijker bezig is geweest met cultuur en gastronomie. Daar wil onze gast ook meer aan besteden, maar is tegelijkertijd kritisch refererend aan het groeiend aantal verbeterpunten en algehele prijs-kwaliteitverhouding", besluit Frank.

Het merendeel is al vaker op Texel geweest.
De vervoerscijfers stijgen opnieuw, niet door meer vrachtwagens.
Wandelen en het strand blijven populair.
Texel blijft een plek bieden voor iedere portemonnee.
Texel is voor velen niet de hoofdvakantie.