Anders bekeken...

Wie heeft wie bij de staart…….?

Lusius Flavus. Oftewel de gele weidemier, het zegt u hoogstwaarschijnlijk niets. Mij ook niet, maar ik heb het voor u opgezocht. Het is een mier die niet van zonlicht houdt, maar wel van warmte. Ze maken nesthopen om boven de vegetatie uit te komen en hun eitjes uit te broeden in de warmte. Ze komen vooral voor in extensief begraasde graslanden. Ze zijn niet beschermd of zeldzaam.

Jozien wat moeten wij met die gele weidemier? Nou, dat zal ik u vertellen, het is de reden van SBB waarom de konikpaarden die in januari 2019 vanuit het Oostvaardersveld naar ons eiland emigreerden afgemaakt moeten worden. Het schijnt dat de paarden de gele weidemier vertrappen. De paarden zijn ook te mak en daardoor gevaarlijk??

Het is me een groot raadsel, naast dat ik het nogal een snelle conclusie vind. Voor een beetje integreren is een jaar niets, maar als ik aan het zoeken ga, lees ik dat op het natuurgebied De Staart van Oud-Beierland de gele weidemier en de Konikpaarden juist een goede combinatie vormen.

Ik citeer uit 'Vroege Vogels': "De konikpaarden leven er het jaarrond en zorgen naast waterhuishouding en bodemsamenstelling voor variatie aan planten dieren, toename aan biodiversiteit en let op ... de gele weidemier draagt hier ook zijn steentje aan bij!" Ik ben geen voorstander van bussen met actievoerders en ik ga ook niet geketend in De Slufter liggen, maar ik denk wel dat het tijd is voor tegengas.

Soms komt er iets vervuild bij ons binnen; we worden vals beschuldigd en we worden op een verschrikkelijke manier bij de staart genomen. Iets waar we van houden, wordt om zeep geholpen. Er wordt je iets verweten en je moet heel sterk met je voeten in de klei staan om je te pareren en om je staande te houden tegen grote instanties .

Gele weidemier en konikpaarden gaan prima samen

Eigenlijk zijn we te mak; we zouden onze tanden meer moeten laten zien. Dan zegeviert niet de valse beschuldiger, maar de paardenstaart. Dansend op de pedalen door heuvels en dalen, daar waar ze thuishoort. Daar waar ze zegeviert… Gelukkig is er de rectificatie 'Denise mag weer deelnemen in het grote veld'.

Ik hoop dat ze daar haar kwaliteit als raspaard laat zien, dat ze zich zal vastbijten en steigerend haar plek zal veroveren. Voor een deel van de konikpaarden lijkt mij die verrekte Staart op ons eiland een mooi alternatief. In Oud-Beierland zijn ze zo gek nog niet .Geen slachting, maar een toename aan biodiversiteit. Zeer welkom op de Savanne lijkt mij….

Jozien