Ruimte provincie voor extra woningen

De provincie is bereid Texel ruimte te bieden voor de bouw van extra woningen onder de voorwaarde dat de behoefte daaraan goed wordt onderbouwd.

Dat was de uitkomst van een gesprek dat wethouder Hennie Huisman (wonen) en gedeputeerde Cees Loggen van de provincie Noord-Holland woensdag hebben gehad. De gedeputeerde liet weten dat de provincie oog heeft voor het nijpend tekort aan woningen op het eiland. De gemeente is volgens de provincie leidend om aan te tonen welke behoefte er is en de provincie is waar nodig bereid daarbij een handje mee te helpen. Wethouder Huisman gaf aan blij te zijn dat de provincie die ruimte heeft geboden.

Bestuurlijk gezien komt het erop neer dat Texel een eigen hoofdstuk krijgt in het regionale woningbouwprogramma 2020-2030 dat voor de komende tien jaar in de Kop van Noord-Holland van kracht is. Conform dat programma stemmen de gemeenten in de Kop onderling af wie hoeveel woningen mag bouwen. Texel blijft de bouw van woningen afstemmen met de regio, maar kan ook rechtstreeks met de provincie over de behoefte aan nieuwe woningen praten. Gedeputeerde Loggen erkende dat het eiland wat dat betreft door de geografische ligging een bijzondere positie heeft.

Loggen: "Er ontstaat een prijsopdrijvend effect als er weinig huizen zijn. Dan is het lastig om bijvoorbeeld mensen uit het onderwijs, politie of de zorg aan te binden als er aan de overkant ook banen zijn en als de huizen daar minder duur zijn. Dat zijn effecten die beteugeld moeten worden." Volgens de huidige stand in woningbouwprogramma zou Texel de komende tien jaar maximaal 50 nieuwe huizen mogen bouwen, terwijl de gemeente uitgaat van circa vierhonderd nieuwe huizen. Wethouder en gedeputeerde hebben het woensdag niet zozeer over harde getallen gehad, wel over de behoefte aan extra woningen, onder de voorwaarde dat die goed wordt onderbouwd.

De gedeputeerde benoemde dat Texel vooral behoefte heeft aan betaalbare woningen aan de onderkant en in het middensegment. Aan de overkant is vaak meer behoefte aan woningen in het middensegment en de bovenkant van de huizenmarkt. Texel kent op zich nog een aantal plekken binnen de bebouwde kom waar 'ingebreid' kan worden, maar dat zal volgens de gedeputeerde vermoedelijk niet voldoende zijn.Een mogelijkheid tot extra woningen zit onder meer aan de randen van de dorpen. De provincie werkt momenteel aan een nieuwe omgevingsverordening waarin de mogelijkheid wordt opgenomen om maximaal 11 nieuwe woningen aan de rand van een dorp te bouwen. Volgens wethouder Huisman wordt specifiek bekeken of dat in Oudeschild, Oosterend en De Cocksdorp mogelijkheden biedt. Loggen en Huisman hebben het streven uitgesproken in de lopende bestuursperiode al de eerste resultaten te zien.