Een Slow Mill waarmee energie uit de golven moet worden gewonnen.
Een Slow Mill waarmee energie uit de golven moet worden gewonnen. Foto: SMS Projects

Gesprekken en discussies over opwekken duurzame energie

Zonne-energie, windenergie, golfenergie en getijdenenergie. Dat zijn de komende tijd een aantal kernwoorden in het bespreken van ideeën en plannen voor de opwekking van duurzame energie.

De kernwoorden komen naar voren in de discussie over de zogeheten Regionale Energie Strategie en een gemeentelijke beleidsnotitie (Texel zelfvoorzienend en duurzaam) die het college binnenkort ter bespreking aan de gemeenteraad voorlegt. Beide trajecten zijn erop gericht om ter plekke meer duurzame energie op te gaan wekken. De Regionale Energie Strategie komt voort uit het Klimaatakkoord dat eerder in de Tweede Kamer werd vastgesteld. Alle gemeenten hebben in dat akkoord de opdracht gekregen om in 2030 de eigen energie zelf op te wekken.

Binnen de Regionale Energie Strategie bekijken negentien gemeenten in Noord-Holland Noord (waaronder Texel) gezamenlijk in hoeverre en in welke mate zonne-energie en windenergie haalbaar is om vanaf 2030 zelfvoorzienend te zijn. Dat is allemaal nog in de bespreekfase, recent hadden bestuurders van Texel, Den Helder, Hollands Kroon en Schagen er gesprekken over gehad binnen de Regionale Raadscommissie Noordkop. Er moeten op een bepaald moment door de regio keuzes worden gemaakt, anders doet het Rijk dat. Volgens het Rijk moet de duurzame energieopwekking met bewezen technieken gebeuren.

Op lokaal niveau wil het college, conform de nieuwe beleidsnotitie en met het oog op de kwaliteit van het landschap, de focus richten op nieuwe technieken zoals golfenergie en getijdenenergie. Daarnaast komen de onderwerp 'aanpassen aan het klimaat' en circulaire economie aan de orde. Dat laatste staat voor hergebruik van restproducten die anders als afval weggegooid zouden worden.

Bedoeling is dat woensdag 12 februari een bijeenkomst wordt gehouden waarbij de gemeente met Texelaars in gesprek wil raken over mogelijke vormen van duurzame energie op het eiland. De praktijk is dat er ook nog altijd een manifest uit 2007 dateert waarin destijds door de gemeenteraad de ambitie werd uitgesproken om Texel vanaf 2020 zelfvoorzienend te krijgen op het gebied van energie. Doelstelling nummer één is gehaald (het is 2020), doelstelling nummer twee (zelfvoorzienend zijn) vergt nog een paar inspanningen. Texel zit gemiddeld rond de 4 á 5 procent van wat er ter plekke duurzaam aan energie wordt opgewekt.