Hennie Schopping en krijgt een sjoelbak van Ronald van der Meer. Links de laatste Texelse HS:40.
Hennie Schopping en krijgt een sjoelbak van Ronald van der Meer. Links de laatste Texelse HS:40. Foto: Job Schepers

Laatste sjoelbak luidt einde van tijdperk in

Het einde van een tijdperk, zo omschrijft Jacco Mokveld, directeur van Leerwerkbedrijf De Bolder de officiële overhandiging van de laatste sjoelbak aan Ronald van der Meer, eigenaar van tafeltennistafel- en sjoelbakgigant Heemskerk Sport. Sinds 1998 maakten de medewerkers jaarlijks maar liefst 750 tot duizend sjoelbakken voor het bedrijf. Aan die samenwerking komt nu helaas een einde.

Men begon met het produceren van sjoelbakken in 'de nieuwbouw' aan de Reijer Keijserstraat in Den Burg die er inmiddels al meer dan twintig jaar staat. Het was voor de medewerkers een product om trots op te zijn. Geen halffabricaat, maar een volwaardig product van hoogwaardige kwaliteit. Stuk voor stuk met hart en ziel geproduceerd door Bolderianen. In die tijd werkten er bij De Bolder zo'n 150 tot 160 man op de binnendienst, nu zijn dat er nog rond de negentig. "Tijden veranderen. Vroeger kregen we mensen binnen via de Wet Sociale Werkvoorziening (WSW). De groep die via die wet is binnengekomen, mag hier gewoon blijven werken, maar er komen geen nieuwe mensen meer bij via deze weg. Het positieve hieraan is dat er steeds meer medewerkers ook buiten de muren van De Bolder werkzaam zijn, door samenwerking met reguliere bedrijven waar ze begeleid aan het werk kunnen. Aan de andere kant is het zonde dat deze keuze gemaakt moest worden, omdat het zo'n mooi product is en de medewerkers echt plezier hadden in het maken ervan", stelt Mokveld.

Ook Heemskerk met gemengde gevoelens tegen de breuk aankijkt. "Het is in goed overleg gegaan. Drie jaar geleden kwam het al ter sprake. De Bolder is blijven leveren, omdat wij nog geen goede andere partij hadden kunnen vinden. Het werk dat op Texel werd geleverd was van hele hoge kwaliteit, daar vind je niet zomaar gelijkwaardige vervanging voor. Zij hebben ons alle ruimte gegeven om een nieuwe leverancier te vinden. De sjoelbakken worden nu gemaakt in het Oostblok. Aan de ene kant vinden we het jammer, maar we kijken ook naar de kansen. Zeker met het oog op de continuïteit voor de toekomst is dit voor ons een goede stap. We respecteren de keuze van De Bolder en waarderen al het werk dat ze voor ons hebben gedaan", vertelt Van der Meer.

Trots

De laatste sjoelbak werd op de werkvloer overhandigd door afdelingsmedewerker Hennie Schopping. In zijn vrije tijd sjoelt hij graag, afgelopen vrijdag gooide hij naar eigen zeggen nog een score van 110. Maar belangrijker, hij is één van de makers van die mooie sjoelbakken. Voordat hij het laatste exemplaar overhandigt, tovert hij een briefje uit zijn broekzak. Hij heeft een speech voorbereid. Keurig bedankt hij Heemskerk Sport voor de fijne samenwerking. "Afscheid nemen doet pijn", besluit hij plechtig. Zowel het briefje als de laatste sjoelbak worden dankbaar in ontvangst genomen. Namens De Bolder ontvangt Hennie een gegraveerde sjoelbak van Heemskerk Sport. "Ruilen we een grote voor een kleine", stelt Schopping - toch zichtbaar blij - vast als hij de sjoelbak aanneemt.

De tijd van de officiële HS-40-wedstrijdbakken en de iets kleinere HS-30 is voorbij. Toch blijft er volgens Mokveld meer genoeg bestaansrecht voor De Bolder. "Er zal altijd behoefte zijn aan een 'beschutte werkplek' zoals dat wordt genoemd. Een bedrijf als De Bolder moet je niet zomaar verloren laten gaan. Het fundament van De Bolder staat nog stevig. Denk aan de vloerplaten, de wasserij, de buitendienst, de tentharingen en het speelgoed - waaronder nog altijd mini-sjoelbakken."