Tuin en huis Brakestein worden aangewezen als Rijksmonument

De tuin van Brakestein en het pand van Brakestein zelf aan het Skillepaadje tussen Den Burg en Oudeschild worden aangewezen tot Rijksmonument.

Dat heeft bureau Oldenburgers Binnenstad en Buitenleven uit Amsterdam laten weten op de eigen website. Het bureau deed vorig jaar onderzoek naar de historische waarde van de oude Franse Tuin bij Brakestein. Het onderzoek bevestigt dat de Franse Tuin, die in oude luister hersteld gaat worden, inderdaad uit de zeventiende eeuw dateert.

Volgens het rapport van Oldenburgers is de tuin van Brakestein een zeldzaam en mogelijk zelfs uniek voorbeeld te noemen van tuinen die in de zeventiende eeuw werden aangelegd bij van oorsprong boerenhofsteden. De tuin is volgens het rapport momenteel in een verwaarloosde staat, maar is "in aanleg min of meer gaaf bewaard gebleven en wordt om die reden zeer hoog gewaardeerd." Er waren in de zeventiende eeuw veel soortgelijke buitenplaatsen, maar er zijn er niet veel bewaard gebleven. Het onderzoek werd uitgevoerd in opdracht van de Stichting Buitenplaats Brakestein.

Het herstel van de Franse Tuin is onderdeel van het project 'Boeren, Vissers en Buitenlui' om de Hoge Berg en omgeving (Gouden Driehoek) een kwaliteitsimpuls te geven. Het Waddenfonds, investeringsfonds STIFT en andere partijen (waaronder Staatsbosbeheer) hebben geld beschikbaar gesteld voor dat project. De tuin en het huis stonden al als gemeentelijk monument in de boeken. De wand van Brakestein is al een Rijksmonument.