Frisfeest op de Groeneplaats met Ouwe Sunderklaas.
Frisfeest op de Groeneplaats met Ouwe Sunderklaas. Foto: Jeroen van Hattum

Jeugd komt nog altijd makkelijk aan alcohol

Hoewel bijna 35 procent van de jongeren onder de 18 er nog steeds in slaagt alcohol te kopen stelt burgemeester Uitdehaag dat ze op de goede weg zijn bij de aanpak van dit probleem. Het percentage minderjarigen dat niet slaagt in het kopen van alcohol is gestegen van 54 procent in 2017 naar 65,6 procent nu.

"Recent onderzoek laat zien dat jongeren onder de 18 jaar die alcohol proberen te kopen hier in een meerderheid van de gevallen niet in slaagt (65,6 procent). Dit is een verbetering ten opzichte van voorgaande jaren (32 procent in 2015 en 54 procent in 2017)", stelt de gemeente in een persbericht waarin burgemeester Uitdehaag ook aan het woord komt. "We zitten op de goede weg, laten we dit vooral voortzetten zodat we onze jeugd een goede frisse start meegeven. Ik hoop dat we over twee jaar met de nieuwe onderzoeksresultaten samen trots terugkijken en kunnen constateren dat dit echt een opwaartse trend is."

32 bezoeken

In totaal zijn 32 verschillende soorten verkooppunten bezocht door zogenaamde mysteryshoppers, waarvan bij 21 bedrijven een prima naleving werd geconstateerd. De mate van naleving van de wettelijke grens van 18 jaar was op Texel het hoogste in sportkantines en de slijterijen (beide 100 procent), gevolgd door de cafetaria's (75 procent), de horeca (61 procent) en de supermarkten (50 procent). In de horeca en cafetaria's is de naleving gestegen en in de sportkantines is de naleving in 2019 opmerkelijk veel beter dan in 2017. De naleving in de slijterijen was in 2017 ook al 100 procent. Ten opzichte van 2017 moet de naleving in de supermarkten op Texel beter kunnen (was 75 procent). In totaal werden er achttien keer horecabedrijven bezocht, zes supermarkten, vier cafetaria's, twee slijterijen en twee sportverenigingen.

Mysteryshoppers

Tijdens het onderzoek is de naleving van de huidige leeftijdsgrens van 18 jaar voor de verkoop van alcohol onderzocht met 17-jarige mysteryshoppers, die vergezeld werden door 18-jarige mysteryshoppers.

Rest van de regio

Texel handhaaft zich prima wanneer men het vergelijkt met andere gemeenten in de regio. Wanneer men kijkt naar de overige 'kopgemeenten' komt Texel het zelfs het beste. De score in Den Helder ligt nagenoeg gelijk (nalevingspercentage 57,6 procent), daarna volgen Schagen (52,0 procent) en Hollands Kroon (39,2 procent). Bij de andere gemeenten lag het aantal bezoeken wel in alle gevallen boven de vijftig. In het rapport was het het oordeel over Texel gebaseerd op zeventien bezoeken met een percentage van 58,8 procent als uitkomst. Op verzoek werden er extra bezoeken gedaan, waarna het percentage op het hierboven genoemde 65,6 uitkwam. De vergelijking met de andere gemeenten is echter op basis van de andere cijfers.

Ook wanneer Texel wordt vergeleken met het landelijk gemiddelde en de complete regio Noord-Holland-noord staat onze gemeente aan de goede kant van de streep. De 65,6 procent is fors hoger dan de 55,6 procent in de regio en ook wanneer we uitgaan van de 58,8 procent doet Texel het goed. Het landelijke nalevingsgemiddelde in Nederland lag volgens dit onderzoek in 2018 op 38 procent. In Noord-Holland-Noord is het in Enkhuizen treurig gesteld met een percentage van slechts 9,1 procent. Heiloo doet het met 76,9 procent het best. Hoewel Texel het niet slecht doet, is er gezien de cijfers nog genoeg werk aan de winkel.