De inspiratie-avond van het Texelfonds in Oosterend.
De inspiratie-avond van het Texelfonds in Oosterend. Foto: Gerrit Verhoeven

Eerste inspiratie-avonden Texelfonds leveren veel ideeën op

Een dorpsdiner, bloembakken en bloemperken, videodocumenten over de oorlog en fototentoonstellingen.

Een greep uit de ideeën die tevoorschijn kwamen tijdens de eerste twee inspiratie-avonden van het Texelfonds die afgelopen woensdag en vrijdag in De Waal en Oosterend werden gehouden. Dat was in het kader van het project Verrijk je Buurt waarbij het Texelfonds geld beschikbaar stelt voor ideeën om de buurt een verbetering te geven.

De ideeën in De Waal liepen woensdagavond uiteen van een dorpsdiner, een pruimentaartbakevenement tot concerten in de kerk en creatieve of dansworkshops in dorpshuis De Wielewaal. Andere bewoners wilden onderzoeken of er nog oude foto's uit de oorlogstijd van De Waal waren om daar eventueel een fototentoonstelling mee te maken. Plannen voor aanpassing van het speelterrein, zodat het ook volwassenen uitdaagt tot bewegen en een oplossing voor fietsen nabij de kerk moet eerst nader worden besproken met de gemeente.


Oosterend zet vooral in op verfraaiing van het dorp met meerdere ideeën voor bloembakken en -perken. Het opknappen van de muzieknis en de bergruimte van de rommelmarkt staat ook hoog in het vaandel. Dat laatste heeft een meerwaarde, omdat de opbrengst rechtstreeks naar het verenigingsleven in het dorp gaat. De Strenders willen tevens graag de verbinding tussen jongeren en ouderen stimuleren met gezamenlijke activiteiten en een busreisje. Opvallend was dat in beide dorpen de wens leefde om - in het kader van 75 jaar vrijheid - een videodocument te maken met inwoners die de oorlog nog hebben meegemaakt, Er werd geopperd dat het misschien mogelijk is dit idee in samenwerking met alle dorpen op te pakken.

De medewerkers van het Texelfonds benadrukten dat het nodig is dat er mensen opstaan om alle initiatieven op te pakken. "Wij gaan het niet uitvoeren, jullie moeten dat echt zelf doen. We helpen bij de uitwerking van het plan en geven waar nodig een bijdrage. Dat gaat op basis van werkelijke kosten, dus het is de bedoeling dat mensen een reële inschatting maken. We delen geen enveloppen met een standaard bedrag uit", legde Texelfondsvoorzitter Jan Beijert uit. Alle ideeën worden verzameld en alvast bekeken door het bestuur van het Texelfonds. Eind maart volgt de beslissing welke plannen worden gesteund. De volgende inspiratie-avond is komende woensdag in dorpshuis De Waldhoorn in Den Hoorn, aanvang 20.00 uur.