Maurice de Groot:
Maurice de Groot: "Het leuke aan de horeca is dat je onder de mensen bent." Foto: Jeroen van Hattum

Horecaleven is met paplepel ingegoten

Geboren en getogen op Texel?

Nee, ik ben geboren in de gemeente Velsen, oftewel in IJmuiden. Ik ben in 1992 op 13-jarige leeftijd met mijn ouders naar Texel verhuisd. Ik woon inmiddels dus al bijna 28 jaar met veel plezier in De Koog. Toen mijn vriendin Gina zwanger was van onze dochter zijn we verhuisd naar De Zeekraal in De Koog. Onze dochter Demi is inmiddels ruim twee jaar en ik vind het werkelijk geweldig om vader te zijn van zo'n een prachtig lief meisje.

Van wie ben je d'r ien?

Mijn ouders zijn Joan de Groot en Atie Voerman. Voordat we op Texel kwamen wonen had mijn vader café de Jutter in IJmuiden. Toen we naar Texel verhuisden hebben mijn ouders 10 jaar lang restaurant de Zandloper onder Motel Texel geëxploiteerd. Daar heb ik in de keuken gewerkt. Later begon ik samen met mijn vader café 't Biervat.

Ik werk van negen uur 's avonds tot vijf uur in de morgen

Mijn moeder werkte jarenlang op het gemeentehuis en deed de administratie voor de Zandloper en het Biervat. Het horecaleven is mij met de paplepel ingegoten. Vanaf mijn 17de heb ik vele jaren in de wintermaanden in Westendorf in Oostenrijk gewerkt. Eerst in de horeca en later als skileraar. Skiën doe ik nog altijd jaarlijks en met heel veel plezier.

Wat voor werk doe je op Texel?

Op dit moment heb ik drie horecabedrijven in De Koog. Café Babbels is een feestcafé, De Toekomst is een discotheek en samen met mijn vrouw Gina hebben we per 1 januari van dit jaar café Proeflokaal Onder de Pomp overgenomen. Ik werk dus al mijn hele leven in de horeca.

Wat is het mooie aan werken in de horeca?

Het leuke aan de horeca vind ik onder de mensen zijn. Ik ben niet iemand die van 9 tot 5 op kantoor moet zitten. Mijn werktijden zijn van negen uur 's avonds tot vijf uur in de morgen. De eerste jaren van de Babbels en de Toekomst stond ik vooral zelf achter de bar. Nu zijn het de jongeren die voor me werken. In onze nieuwe onderneming, het Proeflokaal Onder de Pomp, zijn we ook 's middags al open en sta ik ook zelf weer achter de bar. Het was even wennen maar het is echt weer hartstikke leuk.

Wat doe je zoal in je vrije tijd op Texel?

In mijn vrije tijd deed ik altijd veel aan voetbal en tennis. Eigenlijk vind ik alle sporten met een bal leuk. Door de komst van onze dochter heb ik minder tijd om te sporten. Dus is het voetballen op een laag pitje gezet, ook omdat ik in het weekend altijd 's nachts werk en dan niet altijd 's morgens vroeg op het voetbalveld kan staan. Tegenwoordig ben ik wel veel te vinden op de golfbaan omdat ik dat mooi kan combineren met mijn werktijden.

Hoe ervaar je de mensen op Texel?

Ik vind de mensen op Texel erg gastvrij. Mijn ouders zijn - sinds ze gestopt zijn in de horeca - een B&B in De Koog begonnen. Als ik gasten van de B&B spreek hoor ik ze altijd roemen over de gastvrijheid. Deze B&B De Koog aan Zee is overigens vorig jaar uitgeroepen tot beste B&B van Nederland. Bij veel Texelaars en vooral in De Koog is het ook een beetje ons kent ons. De Koog is een kleine maar wel hechte gemeenschap.

Wat moet er op Texel vooral blijven zoals het is?

Op Texel heb je voor iedereen wat wils. Natuur, duin, strand, vogeltjes en mensen. Maar ook horeca voor jong en oud en dat moet vooral zo blijven.

Wat zou er op Texel anders mogen?

Het geroddel over mensen zou af en toe wel wat minder mogen, maar ja dat heb je op een eiland waar bijna iedereen elkaar kent.

Wat verdient meer aandacht op Texel?

Dat is voor mij een hele simpele vraag. Dat is de afvoer van de mensen die gaan stappen en 's nachts naar huis willen. Dat is echt een groot aandachtspunt op Texel. Als ik 's nachts na het schoonmaken naar huis loop dan staan er nog steeds mensen op straat in de kou op taxi's te wachten. Dit zou echt anders en beter geregeld moeten worden.

Wie verdient een grote pluim op Texel?

Dat zijn veel mensen maar ik ga niet persoonlijk worden want dan vergeet ik misschien nog iemand. Maar in ieder geval verdienen alle verzorgers van de Gollards en het verpleeghuis Hollewal van mij een hele grote pluim.

Hoe kijk je tegen het toerisme aan?

Texel kan helemaal niet zonder toerisme. Het horeca-aanbod op Texel is groot en deze bedrijven zouden niet zonder toeristen kunnen draaien.

Wat doe je over vijf jaar?

Jeetje, ik ben pas 40 jaar maar over vijf jaar hoop ik dat mijn bedrijf De Toekomst nog bestaansrecht heeft voor de jeugd van Texel. Mijn dochter is dan 7 jaar oud en hoop dan lekker met haar te kunnen skiën in de winter. Ik verwacht dat ik tegen die tijd nog wel een aantal jaren zal moeten werken maar ik leef meer van dag tot dag. Dus over 5 jaar zien we wel verder.

Wie zou je graag in een volgende 'Eiland Van...' willen zien?

Arjen Langedam zou ik graag in de volgende aflevering willen zien.