Afbeelding
Foto:

De kant langs

Stoppen

Eerst in Stoptober ophouden met roken en in nu in Dry January stoppen met drinken. De kalender als drukmiddel om te stoppen met slechte gewoonten. En dat is nog maar het begin.


Dat staat in het uitgelekte rapport "Elke maand een slechte gewoonte minder" van de taskforce "Voorbeeldige Texelaars". Samengesteld uit de organisaties "Gezondheid eerst", "Texel leeft het langst", de "Georganiseerde Weldaad" en "Groene Agenda". Na het plan om Texel in 2020 energieneutraal te maken, een nieuwe uitdaging. Texel als voorbeeldeiland naar een gezondere, schonere en betere toekomst. Met de kalender als richtlijn.

Eerst Dry January. Dan volgt Vliegloze Februari. Geen vliegschaamte meer, Texelaars blijven aan de grond. Dan In Maart Minder Vaart. We halen de voet van het gaspedaal, wat langzamer rijden scheelt benzine, uitlaatgassen en verhoogt de veiligheid. Natuurlijk zijn we langer onderweg, de verloren tijd kan worden gedeclareerd bij de taksforce.

Dan: In April Zit Niemand Stil. Zitten is volgens fysio's het nieuwe roken, we moeten meer bewegen. Dus niet de hele dag hangen in die luie stoel, overeind met dat lijf. Lopen, fietsen of duik in het water. 10.000 stappen per dag is de ondergrens. Alleen het toilet geldt als tijdloze zit. Fit en fris als een hoentje komen we in Mei Spuitvrij. De tuin komt weer tot leven, geen bestrijdingsmiddelen meer. Ga maar onkruid wieden, streetje pluuzen of wat dan ook. Goed voor milieu en mens.

Juni Geen Pakkie per Post, wat betekent: deze maand geen online bestellingen, jammer voor de webshops en de pakketbezorgers, maar goed voor de plaatselijke middenstand. Dan: Klachtloze Juli. Op dit eiland een maand lang geen geklaag, gezeur, gescheld, geruzie en niet roddelen. Iedereen is hartstikke druk, we hebben er toch geen tijd voor.

Suiker is een killer. Daarom: Augustus Adieu Zoetigheid. Geen snoepjes, mierzoete frisdrankjes, koffie zonder suiker, etc. Kilo's lichter en met een gezond gebit. Met een stralende lach de volgende maand in: September Less Stress. Veel beter voor onze bloeddruk, Texelaars komen na de hectische zomermaanden volledig tot rust.

Stoptober is een begrip. Voor wie al gestopt is met roken – en dat zijn de meesten onder ons – is er een alternatief: stoppen met telefoneren en appen onder het autorijden. Blik op de weg, met of zonder peuk.

November Naar Beneden Die Thermostaat. Het gas wordt duurder, goede alternatieven voor de CV zijn er niet, dus we moeten op een andere manier besparen. De dikke trui van zolder en de verwarming een graadje lager. En dan december. De taskforce kon het niet eens worden over het uitbannen van zwarte piet of een verbod op vuurwerk. Een extra vergadering moet uitsluitsel brengen.

Daarmee zijn we er nog niet. Een dag niet afgeleerd is niet geleefd. Maandag halveren we het waterverbruik, dinsdag geen plastic, woensdag het licht op een laag pitje, donderdag niet meer urenlang voor de tv benchkijken en vrijdag geen vlees maar vis. Zaterdag is vrij, zondag autoloos.

Bij elkaar een hele waslijst. Zijn we dan over tien jaar klaar? Waarschijnlijk niet. Voor elke gewoonte die we afleren, komen er nieuwe bij. Goede gewoonten, die tegen die tijd wellicht minder goed blijken te zijn Of zelfs slecht. Kunnen we weer van vooraf aan beginnen.

Gerard@texelsecourant.nl