Bewoners Horntje niet-ontvankelijk

De bezwaren van vier bewoners op 't Horntje tegen de komst van het kunstwerk 'In Veilige Handen' zijn door het college niet-ontvankelijk verklaard.

Volgens burgemeester en wethouders kunnen de bewoners niet als belanghebbend worden gezien ook al wonen ze vlakbij de plek waar het kunstwerk moet komen. Het college volgt daarmee vaste rechtsspraak van de Raad van State. Gesteld wordt dat de omwonenden opkomen voor belangen zoals bescherming van het landschap en de duinvegetatie en dat zijn belangen die zich "onvoldoende onderscheiden van de belangen van anderen, waardoor die belangen niet zijn aan te merken als persoonlijke belangen." Anders gezegd: juridisch gezien kunnen de omwonenden niet als belanghebbend worden aangemerkt, omdat er geen persoonlijke belangen in het spel zijn. Volgens burgemeester Uitdehaag is het een beslissing die het college op basis van de wet moet nemen.

De Stichting Kernwaarden, die eveneens bezwaar aantekende tegen de omgevingsvergunning voor de plaatsing van het kunstwerk, is door het college wel als ontvankelijk verklaard. De stichting wordt op basis van de doelstellingen (behoud en herstel van de Texelse kernwaarden rust, ruimte, natuur, open landschap, cultuurhistorie en nachtelijke duisternis) als belanghebbend beschouwd. De bezwaren van de stichting zijn ongegrond verklaard, maar de stichting heeft wel de mogelijkheid om tegen de afwijzing van het bezwaarschrift in beroep te gaan bij de rechtbank. Of dat daadwerkelijk gaat gebeuren, wordt binnen de stichting in overweging genomen. Voor de niet-ontvankelijk verklaarde bewoners van 't Horntje is er geen mogelijkheid meer om in beroep te gaan.

De Stichting Kernwaarden had onder meer aangekaart dat het kunstwerk op de beoogde plek op 't Horntje ernstig afbreuk doet aan de landschappelijke en cultuurhistorische waarden. Het bestemmingsplan laat ter plekke 'andere bouwwerken' met een hoogte van 15 meter toe, maar dat is volgens de stichting bedoeld voor antennes, masten en andere zaken die voor de veiligheid van de scheepvaart zijn bedoeld. "Het is oneigenlijk deze mogelijkheid aan te grijpen voor een kunstwerk waar niemand om heeft gevraagd en waarmee geen enkel belang is gediend."

Volgens het college laat het bestemmingsplan het kunstwerk als bouwwerk wel toe. Het kunstwerk mag geen afbreuk doen aan het veilig functioneren van de waterkering van de duinen en dat heeft Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier gedaan door een watertoets voor het eigen plan uit te voeren. Het hoogheemraadschap wil het kunstwerk plaatsen als herinnering aan de versterking van de Waddendijk.