De opgeknapte Brink, onderdeel van Planet De Koog.
De opgeknapte Brink, onderdeel van Planet De Koog. Foto: Jeroen van Hattum

De Kop Werkt: van plannen tot concrete realisering projecten

Afname van de bevolking, een daling van de beroepsbevolking en het was ook maar de vraag hoe de werkgelegenheid zich zou ontwikkelen

De toekomst van de Kop van Noord-Holland had een wat bedenkelijk karakter toen Wim Deetman en Jan Mans in 2010 een rapport over de demografische ontwikkelingen in de Noordkop presenteerden. Het leidde in 2013 tot de komst van het regionaal stimuleringsprogramma De Kop Werkt om de regio aantrekkelijk te houden voor wonen en werkgelegenheid. De beoogde samenwerking klapte vervolgens eerst een keer, kende heel veel besprekingen om op één lijn te komen, maar in 2017 lag er een concreet jaarprogramma met tientallen projecten. De vier gemeenteraden van Den Helder, Hollands Kroon, Schagen en Texel konden zich hierin vinden, waarna De Kop Werkt daadwerkelijk van start ging.

Aanvankelijk waren het vooral plannen en vergezichten, maar een blik op de website van De Kop Werkt leert dat er begin 2020 de nodige projecten concreet in werking zijn gezet. Dorpen in de regio worden opgeknapt, gebieden zijn mooier gemaakt, werkgelegenheid neemt toe, evenals de ontwikkeling van scholing. Daarnaast is er het programma Match 2020 opgezet om de vraag naar arbeidskrachten in de regio en het aanbod van scholing op elkaar af te stemmen. Concreet voorbeeld hiervan is de realisatie van de Texel Academy die met koksopleidingen (en bijbehorende huisvesting) tegemoet komt aan het tekort aan koks en keukenpersoneel in de horeca. Behalve steun van De Kop Werkt kreeg dat project medewerking van diverse partners om op gang te komen en de gemeente en Woontij spanden zich in om de campuswoningen voor de leerlingen voor elkaar te krijgen en de gemeente investeerde €130.000,- in het project.

De Kop Werkt heeft ook een intensievere samenwerking tussen de vier Noordkopgemeenten op gang gebracht, wat de vraag oproept in hoeverre de vier gemeente in de toekomst aparte gemeenten blijven. Vertegenwoordigers van de vier gemeenteraden komen al een paar jaar geregeld bij elkaar in de Regionale Raadscommissie Noordkop om onderling zaken met elkaar af te stemmen. Huisman erkent dat de regionale samenwerking steeds intensiever wordt. Volgens haar is Texel als eilandgemeente echter wel dusdanig anders dan een gemeente op de vastewal dat het het beste werkt om Texel een eigen gemeente te laten zijn.

Tweede opdracht, kijken naar vervolg, voortzetten met elkaar

2010 nog krimpregio, nu regio aantrekkelijk wonen werken

Kerk econimuie en landschap (laatste is leidend), voorkomen ontvolking (pro 2040)

Topsectoren waar kracht van de regio ligt:

-werkgelegeheid en toerisme

-agricultuur (HK)

-haven en marine

-opwekken duurzame energie

Texel baat bij gehad, projecten uitevoerd

Voordeel hoier korte lijnen, boel aanpakken, snel schakelen

Samenwerke programmamane en kernteam van DKW

2020 laatste jaar van geld, op letten wat wel en niet kansrijk, ook praten provinvie voorwaarden

1,2 miljoien inghestoek, meer terug gekregen

Planet De Koog (1,5 miljoen), speelschip, fietspad, Texel Academy en revat fonds, onderzoek naar N250 ongelijke kruisingen (twee parken aangemeld/bedrijfsplannen). Op Kop, voorgvloetd TA Sail Den Helder

An sturen pop[ projecten

Tweede opdracht, kijken naar vervolg, voortzetten met elkaar

2010 nog krimpregio, nu regio aantrekkelijk wonen werken

Kerk econimuie en landschap (laatste is leidend), voorkomen ontvolking (pro 2040)

Topsectoren waar kracht van de regio ligt:

-werkgelegeheid en toerisme

-agricultuur (HK)

-haven en marine

-opwekken duurzame energie

Jan Paasman programmamangers, eerste kwartaal

Samenwerken met viereb, tx eigen identiteit