Hennie Huisman in haar nieuwe rol als voorzitter van De Kop Werkt tijdens overleg met het kernteam van het regionaal programma.
Hennie Huisman in haar nieuwe rol als voorzitter van De Kop Werkt tijdens overleg met het kernteam van het regionaal programma. Foto: Aangeleverd

Hennie Huisman voorzitter De Kop Werkt

Kijken welke projecten het komend jaar haalbaar zijn en kijken welke projecten misschien beter toch gelaten kunnen worden voor wat ze zijn.

Dat is één van de klussen waar wethouder Hennie Huisman zich de komende tijd op stort als nieuwe voorzitter van het regionaal stimuleringsprogramma De Kop Werkt van de gemeenten Den Helder, Schagen, Hollands Kroon en Texel in de Kop van Noord-Holland. Huisman trad afgelopen week aan als voorzitter. De wethouder is al sinds het allereerste begin van het regionaal stimuleringsprogramma in 2013 bij De Kop Werkt betrokken en werd daarom gevraagd in het laatste jaar dat het huidig programma loopt (2020) bestuurlijk de kar te trekken. De Kop Werkt bestaat uit een serie projecten in de vier gemeenten om de regio aantrekkelijk te houden om er te wonen, te werken en te recreëren. Die projecten worden gefinancierd uit een pot waarin in 2017 dertig miljoen euro is gestopt; de helft door de provincie en de andere helft door de vier Noordkopgemeenten. Dat was naar rato van het aantal inwoners; Texel droeg €1,2 miljoen bij.

De resultaten zijn voor Texel tot nu toe goed: vanuit De Kop Werkt werd anderhalf miljoen euro beschikbaar gesteld voor het opknappen van De Koog als kustdorp (Planet De Koog), €245.000 voor de aanleg van het fietspad langs de nieuwe PH-zanddijk, €80.000,- voor een nieuw speelschip bij de Waddenhaven in Oudeschild (plus het opknappen van de omgeving) en €5000,- voor promotie van de Texel Academy. Daarnaast wordt er met geld van De Kop Werkt onderzoek gedaan naar het plan om een tunnelbak en een viaduct aan te leggen in Den Helder om de verkeersstromen uit elkaar te halen. Dat plan kwam naar voren uit het Manifest N250 dat vorig jaar onder aanvoering van TESO ontstond om de verkeersopstoppingen in Den Helder op te lossen. Er zijn twee vakantieparken op het eiland die een beroep hebben gedaan op het regionaal Revitaliseringsfonds van De Kop Werkt om verouderde vakantieparken op te peppen en Texel profiteert mee van de mediacampagne 'Op Kop' die vandaag van start gaat om personeel naar de Noordkop te krijgen. Daar is negen ton mee gemoeid. De realisatie van de projecten op het eiland is volgens Huisman mede te danken aan de korte lijnen op het eiland. "Daardoor kunnen we snel schakelen." Volgens de wethouder is het zaak om projecten in de andere gemeentes dit jaar eveneens zoveel mogelijk te laten slagen. Het geld van de provincie is tot eind dit jaar beschikbaar. Dat betekent dat momenteel samen met programmamanager Jan Paasman van De Kop Werkt wordt bekeken wat de stand van zaken van alle projecten is.

Huisman gaat zich als voorzitter ook bezig houden met de toekomst van de ontstane samenwerking ná 2020. "Dat willen we wel voortzetten. In 2010 stonden we nog te boek als een krimpregio waar mensen vertrokken en nu worden we een regio waar werkgelegenheid is en waar het aantrekkelijk is om te wonen." Vertegenwoordigers van de vier gemeenten hebben inmiddels met elkaar vastgesteld dat economie en landschap twee belangrijke pijlers zijn voor de toekomst. "Onze kracht zit in werkgelegenheid waaronder het toerisme, de agricultuur in Hollands Kroon, de havens en de marine in Den Helder plus het opwekken van duurzame energie. Leidend is daarbij dat het landschap niet mag lijden onder de ontwikkelingen." Het allerbelangrijkste is volgens Huisman echter dat de ontvolking die een aantal jaar geleden nog dreigde te ontstaan voorkomen blijft worden.