Afbeelding
Foto:

mr Natalie schrijft...

Advocaat

Een bericht in het nieuwe jaar van de advocaat van de wadden. Terwijl ik dit schrijf weet ik dat er Texelaars zijn die voor hun leven vechten. En ergens is het dan dubbel dat mijn column over een advocaat gaat. Ik schrijf dan ook niet voor mijzelf, maar voor jou of je dierbaren. Zodat je weet via welke wegen je met een advocaat zou kunnen samenwerken. Er zijn in ieder geval drie mogelijkheden waarop je met een advocaat kunt samenwerken. In deze column sta ik hierbij stil, om daarmee de drempel laag te houden als jij of je familie of vrienden echt hulp nodig hebben.

De eerste mogelijkheid om met een advocaat samen te werken, is via je eigen rechtsbijstandsverzekeraar. Het Europese Hof van Justitie onderstreept de vrije advocaatkeuze in de uitspraak van 7 november 2013. Het recht om zelf een advocaat te kiezen stond al in de wet, maar rechtsbijstandverzekeraars perkten dit in door de keuze bij zichzelf te leggen en het alleen toe te passen bij procedures waar een advocaat verplicht is (zoals zaken met een belang boven de €25.000). Je mag zelf een advocaat kiezen die niet voor je rechtsbijstandsverzekeraar werkt. Vaak betaal je dan een klein bedrag aan eigen risico van tot voor kort maximaal €250,-. Voor deze manier van samenwerken kan je bij ons terecht met alle problemen waar een ondernemer of particulier mee te maken kan hebben.

De tweede mogelijkheid om met een advocaat samen te werken, is via een toevoeging. De Wet op de rechtsbijstand regelt dat mensen die geen mediator of advocaat kunnen betalen een deel van de kosten vergoed kunnen krijgen door middel van een toevoeging. Een toevoeging betekent hetzelfde als gesubsidieerde mediation of gesubsidieerde rechtsbijstand. Wanneer je een toevoeging krijgt, betaalt de Raad een deel van de kosten van de mediator of advocaat. Afhankelijk van je inkomen betaal je wel een eigen bijdrage. Hoe hoger het inkomen, hoe meer eigen bijdrage er betaald moet worden. Voor deze manier van samenwerken via de Wet of de Rechtsbijstand ben je ook welkom bij mij of mijn collega's.

De derde en laatste mogelijkheid om met een advocaat samen te werken is direct. Bijvoorbeeld via een vriend, buurman of familielid die daar ervaring mee heeft gehad. En dan vooral ook op datzelfde rechtsgebied een probleem had. Bijvoorbeeld als ondernemer die de uitdaging van een claim heeft. Of juist als ondernemer de ontvlechting van je bedrijf, bijvoorbeeld een V.O.F., in verband met een scheiding. Of juist als particulier omdat je als werknemer bent ontslagen. Voor die samenwerking kan je een eerste inschatting vragen. In sommige gevallen kan dat gratis. En als dat niet gratis kan, ontvang je het aanbod van een legal opinion. Zodat je nadat je deze hebt doorgelezen weet waar je risico's liggen en een keus kunt maken. Ook voor deze stap ben je van harte welkom bij mij en mijn collega's. Of op het kantoor aan de Elemert op Texel. Of op het kantoor in Amstelveen. De kop vers gebrande koffie staat ook dit jaar voor je klaar.

Aloha,

mr. Natalie Sylvette Bakker