Sfeerloze sporthal leidt tot discussie

"Felle lampen, een onlogisch weggemoffelde kantine van waaruit je niet eens de hele zaal kunt zien, een tribune met troosteloze houten zitvlakken en heel veel harde kleuren die bijna pijn doen aan je ogen: het draagt allemaal bij aan de clandestiene, kille sfeer die de sporthal ademt."

Dat is het oordeel van de spelers van zeven zaalvoetbalteams in een gezamenlijke brief aan de redactie van de Texelse Courant die in zijn geheel te lezen is op pagina 9. Zij vinden het belang van sport voorop staan, maar vinden dat de sporthal meer is dan een sportvoorziening. Het is een plaats waar mensen met elkaar in contact blijven.

Het bestuur van de Sportstichting, beheerder van de sporthal, reageert desgevraagd op de brief: "Eind september is de nieuwe hal geopend en gelukkig zijn er een hoop enthousiaste reacties geweest van de 'Texelaars' en de gebruikers. Uiteraard waren er ook een groot aantal verbeterpunten. Een deel daarvan is opgelost, maar andere moeten nog worden opgepakt. Hier wordt samen met de gemeente hard aan gewerkt... ...Wij kunnen niet ontkennen dat een biertje na het sporten erg lekker kan zijn. Het biertje in de kleedkamer mag echter niet meer. Dit is geen nieuwe regelgeving, want dit mocht in sporthal Ons Genoegen ook al niet. Het gebeurde echter wel en leidde tot ergernissen. Prullenbakken vol met lege blikjes bier, terwijl de schooljeugd de dag erna weer moest gymmen. Teams die zo lang blijven 'nabespreken' dat het volgende team al weer in de kleedkamer moet om zich om te kleden."

De stichting vervolgt: "Uiteraard wisten wij dat dit gevoelig lag bij een aantal teams en hebben daarom vorig seizoen al aangekondigd dat dit ging veranderen. Voor het huren van de accommodatie zijn gebruiksvoorwaarden opgesteld. Die dienen om de veiligheid, orde en hygiƫne in de accommodatie te waarborgen, zodat eenieder op een prettige wijze gebruik kan maken van de accommodatie. De gebruiksvoorwaarden zijn behandeld in het gebruikersoverleg van 26 november 2019 waarna alle gebruikers de voorwaarden tot huur hebben ontvangen. De zaalvoetbalstichting (de huurder van de sporthal namens de KNVB) en dus alle Texelse zaalvoetbalverenigingen zijn hiermee akkoord gegaan. Bovendien is in de horecavergunning opgenomen dat er alleen alcoholische dranken genuttigd mogen worden in de daarvoor bestemde horecaruimte. Het is dan ook geen verrassing dat er wordt gehandhaafd. In dit geval heeft de KNVB, conform hun boetereglement, een boete opgelegd aan een tweetal teams voor het drinken van alcohol in de kleedkamer. Met de KNVB is verder afgesproken dat bij herhaling de boete zal worden verhoogd en mogelijk de toegang tot de sporthal voor een bepaalde tijd zal worden ontzegd."

De Sportstichting ziet het anoniem ondertekenen van de brief als een excuus van de schrijvers om hun eigen gedrag goed te praten.