Wat ik zeggen wou

Grand Hotel Texel

In één van de succesvolste boeken van 2019 "Grand Hotel Europa" schetst de schrijver, Ilja Leonard Pfeijffer, de ondergang van Europa, het continent waar massatoerisme alles vermorzelt. In zijn boek kan men lezen hoe Venetië bijna letterlijk verdrinkt door de druk van het grote aantal toeristen.

Nu hoeven wij op Texel echt niet zo bang te zijn dat we door de toeristen vermorzeld worden maar het boek geeft niet alleen een signaal af naar Europa maar ook aan Nederland (neem Amsterdam of Giethoorn!) en ja, ook naar de Waddeneilanden, vind ik! Zouden wij op ons eiland ook niet wat voorzichtiger moeten zijn met de ongebreidelde toename van vakantiegangers? Komt er niet een steeds grotere druk te staan op onze kostbare natuur en onze voorzieningen? Want dat er een enorme toename van het aantal bezoekers aan Texel is, zal een ieder beamen.

Opvallend is dat ik nauwelijks iemand ken die zich zorgen maakt over deze toeristische groei. Zou er ooit iemand opstaan die zijn of haar voet voorzichtig op de rem zet om deze groei tegen te gaan?

Zijn de Texelse ondernemers kort-termijn-denkers die alleen maar blij zijn met de grotere aantallen toeristen? Ik noem als voorbeeld het toenemend aantal omzettingen van kampeerplaatsen naar bungalows waardoor er het gehele jaar druk wordt gezet op de Texelse samenleving. Juist de verdwijning van tenten van oktober tot maart was goed, zowel voor de natuur als voor de rust op ons eiland.

Ik hoop dat meer burgers, ondernemers en de Texelse Gemeenteraad het boek hebben gelezen en dat zij met elkaar geïnspireerd zijn geraakt om te gaan nadenken over nieuw beleid en mogelijke wijzigingen van het Bestemmingsplan. We zullen ergens moeten beginnen om de toekomst van ons prachtige eiland en al haar inwoners te bewaken!

Gerbrand Poster

Den Burg.