Jan van Beek, in januari zelf de tijd om even weg te gaan.
Jan van Beek, in januari zelf de tijd om even weg te gaan. Foto: Veronica van Beek

Toerisme kurk waar het eiland op drijft

Geboren en getogen op Texel?

Ik ben op eerste kerstdag 1950 geboren op Texel, in polder Eierland aan de Postweg. In 1970 zijn we met het hele gezin verhuisd naar het voormalige huis van onderwijzer Boersma bij het inmiddels opgeheven schoolgebouw. In 1978 ben ik getrouwd met Veronica Flokstra en zijn we verhuisd naar ons eigen huis in De Koog, waar we nog steeds wonen. We wonen hier heel rustig en toch een paar minuten lopen van het bruisende uitgaansleven en dicht bij bos en strand.

Van wie ben je er ien?

Mijn vader Wout kwam uit Princenhage en mijn moeder was Barbara Witte, geboren op 'De Voorzorg' in Waalenburg. Aan de Postweg bestierden mijn ouders een klein gemengd boerenbedrijf, waarbij mijn moeder de handen vol had aan de verzorging van de kinderen en vader werkte op het land. Ik was het tweede kind uit een gezin van 10 kinderen.

Kampeerplaatsen en caravanplaatsen in stand houden

Wat voor werk doe je op Texel?

Momenteel ben ik mede-eigenaar van Van Beek Byoux in De Koog. Hiervoor heb ik 35 jaar in diverse supermarkten gewerkt in De Koog. In totaal 30 jaar in het bedrijf van Ton Gieles en laatste jaren bij Super de Boer van Ravenstein. Ik had tijdens mijn baan in de supermarkt al een tijdje samen met mijn vrouw en broer Cees een winkel met sieraden. In 2002 besloot ik te stoppen in de supermarkt om volledig in onze eigen winkel (voorheen De Oorzaak) te gaan werken. Daar ben ik nu nog steeds actief.

Wat doe je zoal in je vrije tijd op Texel?

In mijn vrije tijd besteed ik veel tijd aan voetbalvereniging S.V. De Koog. Biljarten is ook een hobby, maar minder fanatiek. Verder houd ik van fietsen, wandelen en af en toe lekker een terrasje pikken. In januari gaat de winkel dicht en gaan we dan ook altijd op vakantie. Vroeger altijd verre rondreizen, maar de laatste tijd kiezen we meestal voor de Canarische eilanden. Ook willen we wat vaker naar onze kinderen en kleinkinderen. Zoon Steven woont met Barbara in Oostenrijk. Binnenkort krijgen ze hun tweede kind en dochter Nicole woont met Willem Jan in Assendelft. Zij hebben twee dochters.

Is er iets dat je de afgelopen jaren nog nooit bij S.V. De Koog hebt gedaan?

Ik ben al ruim 50 jaar secretaris van S.V. De Koog, maar ben eigenlijk een manusje-van-alles. Het enige wat ik volgens mij nog nooit gedaan heb is het volgende: ik heb nooit de functie van voorzitter of penningmeester vervuld. Verder heb ik volgens mij alles wel gedaan.

Wat is het belang van De Hof?

Dorpshuis De Hof is heel belangrijk voor de samenleving in het dorp. Het is toevallig mijn vrouw, die het dorpshuis beheert, dus ik ben er ook dicht bij betrokken. Het dorpshuis is een punt, waar de mensen samenkomen, jeugd en ouderen. Het is belangrijk dat de gemeente eens een goed dorpshuisbeleid gaat voeren voor de leefbaarheid van de dorpen.

Hoe ervaar je de mensen op Texel?

Overwegend als heel gemoedelijk, behulpzaam en gastvrij. De Texelaars zijn overwegend nuchter en eerlijk, uitzonderingen daargelaten. Het is wel jammer dat de vergrijzing steeds verder toeneemt. Dit komt vooral omdat de huizenmarkt sterk in prijs gestegen is en niet meer betaalbaar is voor onze eigen jeugd. De huizen die vrij komen, worden dan ook overwegend gekocht door pensionado's van het vasteland. Deze 'overkanters' voelen zich overigens meestal dan ook minder betrokken met onze samenleving.

Wat moet er vooral blijven zoals het is?

Eigenlijk hoeft er volgens mij niet zo veel te veranderen. Het mag hier en daar best een beetje knus blijven. Geen strakke gebouwen in de winkelstraten en natuurlijk geen hoogbouw. Ook het aantal kampeerplaatsen en caravanplaatsen in stand houden, vind ik belangrijk. Er worden de laatste tijd wel erg veel vakantiehuizen gebouwd, waarvoor caravans en chalets moeten verdwijnen. Aan natuurgebieden ontbreekt ons niets en is dan ook ruim voldoende. Planet De Koog vind ik wel een geweldige verfraaiing voor onze badplaats.

Wat zou er op Texel anders mogen?

Wat ik echt anders zou willen is de woningbouw. Er worden veel te weinig kleine en dus goedkopere woningen gebouwd in de buitendorpen. Alles wordt nu geconcentreerd in Den Burg. De scholen en verenigingen zijn heel belangrijk in een dorp. Dit houdt het dorp levendig en beperkt de vergrijzing.

Wat verdient meer aandacht op Texel?

Het openbaar vervoer vind ik wel een puntje. Het zou toch geweldig zijn als er eens gratis openbaar vervoer op Texel zou komen. Of een week- of maandkaart tegen een heel laag tarief waarmee je overal onbeperkt kan reizen over het eiland. Hierdoor zullen de toeristen meer hun auto bij hun accommodatie laten staan of zelfs in Den Helder. En ik mis al jaren tappunten in de dorpen, waar de mensen hun flesje met water kunnen vullen. En niet te vergeten een openbaar toilet (geen pisbak) in De Koog, dat wordt een keer tijd...

Wie verdient een grote pluim op Texel?

Eigenlijk komen hier een heleboel vrijwilligers voor in aanmerking. Een keuze hierin is wel moeilijk, maar de grote pluim gaat naar Isabella van Boven. Zij doet enorm veel voor de voetbalvereniging, voor de jeugdclub enzovoorts. Als je haar ergens voor vraagt, dan zegt ze nooit nee.

Hoe kijk je tegen het toerisme aan?

Het toerisme, daar leeft Texel van. Sommige mensen beseffen dat misschien niet, maar het toerisme is de kurk waarop het eiland drijft. Wij Texelaars kunnen toch ook genieten van het grote aanbod in winkels, horeca, musea, attracties, fietspaden enzovoorts. Ik ken heel wat dorpjes in Noord-Holland, met rond de duizend inwoners, waar ze vrijwel niets hebben. Misschien een klein Sparretje, dorpshuis (?), twee of drie kleine winkeltjes en verder niets.. Dat willen we toch ook niet?

Wat doe je over vijf jaar?

Tja veel genieten van vrije tijd. Nog meer tijd voor hobby's. De bedoeling is, dat we eind van dit jaar stoppen met de winkel, zodat we vaker naar onze kinderen en kleinkinderen kunnen.

Volgende 'Eiland Van...'?

Maurice de Groot, horecaondernemer in De Koog, met nieuwe activiteiten en veelzijdig sportman. Die heeft ons vast wel iets te vertellen.