Grootse plannen aan de Kogerweg.
Grootse plannen aan de Kogerweg. Foto: Veeger

"Peek" heeft grootse plannen met De Noordooster aan Kogerweg

Eric Pekel, de laatste jaren onder meer bekend van Peek Texelchips en de Peek kroketten heeft grootse plannen. Hij heeft de boerderij De Noordooster aan de Kogerweg gekocht. Daar moeten in januari 2021 de deuren openen van 't Zilte Friethuys, een ambachtelijk bedrijf waar Texelse patat geproduceerd en verkocht wordt.

Eric 'Peek' Pekel en zijn vrouw Monique hebben niet stilgezeten de afgelopen periode. De puntjes worden momenteel op de i gezet, maar de benodigde bestemmingsvergunningen zijn vanaf vandaag onherroepelijk.

"En dus kunnen we bezig met de realisatie van een in onze ogen prachtig project. De aardappelen die we tot chips en frieten gaan verwerken, komen van het land van Kees en Klaas Lap bij Den Hoorn. Benno Bakker gaat ons helpen met de productie. Daarnaast krijg ik hulp van Maik Kuijpers, die jarenlang de rechterhand was van Jonnie Boer in de Librije in Zwolle. In de boerderij is al tijden niets gebeurd, dus er is een hoop werk aan de winkel met eerst een forse verbouwing, maar in 2021 moeten we op die locatie operationeel zijn. We zijn voor die tijd - vanaf 1 februari - op een tijdelijke locatie al wel bezig met distributie en productie van Texelse friet voor diverse horecagelegenheden."

Het vierkant van de stolp blijft staan, maar verder zal er behoorlijk ingrijpend verbouwd worden. "Er is het nodige achterstallig onderhoud. Maar we willen het authentieke karakter behouden. De locatie is voor ons ideaal met het oog op de verkeersstroom die langskomt op weg naar De Krim."

Gravenstraat

Om mensen vast kennis te laten maken met de friet van 't Zilte Friethuys openen Eric en Monique het restaurant Peek aan de Gravenstraat op donderdag, vrijdag en zaterdag waar zij voorheen al het restaurant Peek hadden. "Het kwam nu weer vrij en het kriebelt. Ik wil weer lekker koken. Geen heel ingewikkelde kaart. Gewoon lokale en eerlijke producten voor een normale prijs, waar uiteraard de verse frieten bij worden geserveerd. Ik heb gewoon weer zin om zelf in de keuken te staan. De dagen dat we niet open zijn, hebben we echt wel nodig voor verdere productontwikkeling, we hebben bijvoorbeeld Texelse frietkruiden ontwikkeld met minder zout. Hierin onder meer zeesla en lamsoor. "