Afbeelding
Foto:

De kant langs

Uit archief Texelpop

Het openen van archieven die al lang gesloten zijn veroorzaakt vaak veel ophef in de pers. Onlangs ging, naar aanleiding van Texelpop 2020 op 28 maart a.s., na tientallen jaren het slot van het archief van de eerste vijf jaar (1980-1985) van Texelpop. Het leverde onder meer deze spraakmakende notulen van het werkoverleg over het nieuwjaarsconcert op 1 januari 1984 op. Er waren hier en daar wat steekjes laten vallen.

"Het stukje dat Rob (Terpstra) in de krant had willen zetten kon niet worden geplaatst omdat de krant vol was. De uitnodiging die aan alle bareigenaren zou worden verstuurd, is nog niet onderweg. De posters zijn deze week opgehangen door Frits (Bonne) en Marten (Zegel) (eigenlijk een beetje te laat). De P.A. die we dachten te huren, werd niet verhuurd. Er is nog niet gezorgd voor een presentator.

Als we een stukje in de krant willen hebben, moet dit op tijd klaar zijn en ingeleverd. Ben Bakker en Rob (Terpstra) hebben ervoor gezorgd dat de bareigenaren in het bezit kwamen van een uitnodiging en een poster. Dit had eigenlijk veel eerder moeten gebeuren en niet op de laatste dag. Voor zondag wordt de PA gebruikt van de band "This is Zero".

Ben Haak zorgt voor twee microfoons en Marten zal er ook voor twee zorgen. Jaap Dros is opgebeld en deze neemt ook een eigen microfoon mee. Ben Haak heeft Rob Valkenburg opgebeld en gevraagd of hij het geheel wil presenteren. Dit gebeurde ook eigenlijk een beetje te laat. De bands vertikken het nog steeds op tijd de spullen in te leveren. Liz (Gedikink) is achter deze stukjes aan geweest.

Ben Haak heeft voor vervoer gezorgd, omdat het busje van Slijderink niet nodig was. Voor het uitlenen van de P.A., de versterker en de microfoons worden vergoedingen gegeven.

Na zondag 1 januari gaan we ons bezighouden met de ruimte boven de Dagmarkt. De volgende meeting is op 9 januari boven de Dagmarkt. Dat we een muzikaal 1984 mogen beleven."

Uiteindelijk speelden er vijf bands in De Zwaan: Blue Breeze, Dawn Patrol, Jaap (Dros) en Mark (Fonds), Scrap Heap en The Age.

In het verslag van Nieuwjaars Texelpop schrijft de organisatie: "Dit festival werd een doorslaand succes. Na een wat moeilijke start, waarbij Blue Breeze twee keer achter elkaar moest spelen, omdat één der bands nog niet gearriveerd was, kwam de sfeer er toch nog goed in.

Helaas berichtte de Texelse Courant hier niet over, maar de Helderse Courant was weer lovend over organisatie en bands. De lichtshow werd hier verzorgd door Jeroen Haak, die deze gemaakt had. De show werd door hemzelf geheel met de hand bediend en gaf een extra sfeertje aan de optredens. De presentatie was weer in handen van Rob Valkenburg."

Op 11 mei 1984 organiseerde Texelpop ten bate van de Vredesweek vrijdag 11 mei "Pop for Peace Festival". Er speelden drie bands: Who's Talking, Blue Breeze en Bottleneck. Het festival was in een tent in het park, er kwamen naar schatting 400 bezoekers.

De organisatie in het jaarverslag: "De kranten waren wederom enthousiast over het gebeuren. De Texelse Courant suggereerde zelfs dat Texelpop '84 een heel goed festival moet worden, als ieder band zo'n vooruitgang had gemaakt als deze drie bands."

Gerard@texelsecourant.nl