Praten met provincie over status aparte

Wethouder Hennie Huisman (wonen) praat binnenkort met gedeputeerde Cees Loggen van de provincie Noord-Holland over de concrete invulling van de status aparte die Texel op het gebied van woningbouw heeft.

Texel heeft de status aparte al een tijdje, maar die status moet nu in de praktijk zijn beslag krijgen in het nieuwe Regionaal Woningbouwprogramma Kop van Noord-Holland 2020-2030. Dat programma is de basis voor hoeveel woningen er tot 2030 in de Kop van Noord-Holland mogen worden gebouwd.

De status aparte houdt in dat Texel rechtstreeks met de provincie kan overleggen over het aantal nieuwe woningen dat voor het eiland nodig is. Nu moet dat nog in regionaal verband gebeuren en wordt in overleg met de buurgemeenten bepaald hoeveel nieuwe woningen op welke plek in de regio gebouwd kunnen worden. Doel van het gesprek met de gedeputeerde is volgens Huisman een werkwijze te vinden voor de nieuwe situatie.

De gemeente kan op basis van de status aparte niet zomaar een getal roepen bij de provincie, maar moet met goed onderbouwde plannen komen om toestemming te krijgen voor de bouw van extra woningen op het eiland. Dat komt ook aan de orde in het gesprek.

Volgens de huidige prognoses van het nieuwe woningbouwprogramma, dat officieel nog van kracht moet worden, zou Texel de komende jaren slechts 50 nieuwe woningen mogen bouwen. Dat aantal is gebaseerd op cijfers van het CBS en is volgens Huisman gerelateerd aan het aantal verhuizingen van en naar Texel.

In de praktijk is er op Texel een veel grotere behoefte aan nieuwe woningen, met name voor jongeren en nieuwe medewerkers in de zorg, horeca en het onderwijs. Ook ouder wordende Texelaars die op zoek zijn naar wat kleinere behuizing is een vraag die soms te horen is. Het college streeft ernaar de komende tien jaar 400 extra woningen op het eiland te kunnen bouwen.

Het gesprek moet eveneens duidelijkheid bieden over het bouwen van nieuwe huizen aan de randen van de dorpen. Daar wordt over gesproken in het coalitieprogramma van de coalitiepartijen in Noord-Holland, maar een nadere toelichting is volgens de wethouder wel wenselijk. Huisman wil eveneens praten over de mogelijkheden die een bouwambassadeur kan bieden. Daar wordt eveneens over gesproken in het provinciaal coalitieprogramma.

Volgens Huisman is het bedoeling dat Texel de komende jaren wel gewoon in overleg blijft met de buurgemeenten over de bouw van nieuwe woningen, zodat de gemeenten van elkaar weten wat ze doen. "Het is wel zo praktisch om elkaar te steunen in de aanvragen die bij de provincie worden gedaan, zodat de provincie ook ziet dat we wel met elkaar blijven optrekken."