René Jager tijdens zijn debuut als voorzitter van TOP.
René Jager tijdens zijn debuut als voorzitter van TOP. Foto: Job Schepers

"Toerisme in Nederland stijgt met zo'n 25 procent in de komende tien jaar"

Met René Jager als voorzitter voor 2020 gaat het Texels Ondernemers Platform in 2020 verdere stappen zetten in bestuurlijke vernieuwing. Dat maakte TOP bekend tijdens de nieuwjaarsreceptie met De Krim in de Evenementenhal afgelopen maandag.

"Als je nu over Texel rijdt, kun je ook niet anders denken dan dat het hele eiland zowat ondersteboven ligt! Dijkverzwaringen naderen hun afronding, natuurgebieden worden gecreëerd, recreatieoorden, dorps- en winkelstraten worden gerenoveerd. Wordt het eiland daar mooier, beter en meer toekomstbestendig van? Dat zal moeten blijken. Een grotere transformatie dan die van de VVV is haast ondenkbaar (geloof me de boel heeft daar echt ondersteboven gelegen), maar iedereen herkent wat VVV is en doet. Dat effect moeten we denk ik voor heel Texel creëren", sprak TOP-manager Michel Gregoire.

Zowel Gregoire als gastheer Iwan Groothuis benadrukten dat Texel voorzichtig moet zijn. Ook zij snappen een grens aan drukte. Groothuis sprak: "Op verschillende plaatsen op Texel zijn de negatieve gevolgen merkbaar, zodanig dat het draagvlak voor het toerisme onder bewoners afbrokkelt en tegelijkertijd de aantrekkelijkheid voor Texel als bestemming vermindert. Zo dreigt de kip met de gouden eieren te worden geslacht. Om de filosofie van VVV Texel te volgen: 'Niet meer, niet minder, maar beter'."

Nieuwbakken voorzitter René Jager stipte het onderzoek aan citymarketingbureau NBCT aan waarin wordt gesteld dat het toerisme in Nederland stijgt van 25 miljoen naar 31 miljoen, een groei van bijna een kwart. Een groot deel hiervan komt volgens dit onderzoek juist steeds minder naar Amsterdam en dus zit er nog de nodige voor bijvoorbeeld Texel aan te komen. "Het kan lastig worden om dat allemaal in goede banen te leiden, daar ligt een uitdaging."

Wat betreft de bestuurlijke vernieuwing hanteert Jager de zogenoemde '5 D's'. Dromen, Denken, Doen, Durven, Doorzetten. "De droom was om samen één club te vormen om samen sterk te staan. Dat is gelukt. Nu moeten we ook doorzetten. Met grotere secties, hebben we kleinere besturen nodig. Ook in het bestuur is het tijd voor verjonging, waarbij ik hoop dat er ook een aantal vrouwen bereid is zitting te nemen in het bestuur", sprak Jager. Michel had hiervoor ook benoemt dat hij uitzag naar de bestuurlijke vernieuwing. "En natuurlijk gaan zij dingen heel anders doen dan wij nu. Ik help ze graag op weg."

Duidelijk was te merken dat de samenwerking rond de toeristenbelasting de band met gemeente geen goed heeft gedaan. In zowel de toespraken van Michel, René als Iwan werd met name de pijn gevoeld dat er niets gedaan is met de ingeleverde input. "Daarbij gaat het niet om de verhoging an sich. Het gaat erom dat er veel input is geleverd voor een evenredige verdeling over de verschillende toeristische sectoren. Hiermee is helemaal niets gedaan, terwijl er veel werkbare vormen zijn aangeleverd", stelt Gregoire.

Groothuis benadrukte nogmaals dat als de ondernemers geen gehoor weten te vinden bij de politiek een eigen politieke partij wat hem betreft nog steeds een zeer reële optie is.