Gedreven huisarts recht door zee

Gedreven, no nonsense, recht door zee en weinig ruimte voor discussie. Huisarts Klaas Eissen ten voeten uit.

Klaas Eissen was 33 jaar toen hij eind 1978 de praktijk overnam van dokter Seegers aan de Julianastraat. Geboren in Ruinen (Drenthe), zoon van een ambtenaar. Hij ging in Enschede naar de middelbare school en studeerde medicijnen in Groningen. Hij studeerde in 1974 af, was betrokken bij een bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker en werkte na de huisartsenopleiding als waarnemend arts onder meer in Amsterdam, Nieuwendam, Borculo, Oudenbosch en in andere plaatsen.

Hij voelde zich sterk aangetrokken tot wonen en werken in een eilandgemeenschap, maar vond een goede verbinding met het vasteland wel belangrijk.

Collegiaal

Hij nam hier een praktijk over met 3000 patiënten en piekerde er niet over die uit te breiden. "Er moet tijd zijn om behoorlijk met patiënten te praten. Anders ben je geneigd al te snel naar medicijnen te grijpen om de symptomen te verhelpen." Ook wilde hij tijd overhouden voor zichzelf en zijn gezin. "Dat is trouwens ook in het belang van de patiënten."

Ad Waverijn over zijn oud-collega. "Een gedreven, hardwerkende huisarts die niet op uren lette. Als Klaas vond dat het naar links moest, dan kreeg je hem niet de andere kant op. Vergaderen was absoluut niet zijn ding, het was of het een of het ander. Maar buitengewoon collegiaal. Als ik hem bij voorbeeld vroeg om een dienst te ruilen, was dat nooit een probleem. Als er iets moest gebeuren, dan regelde hij dat. Toen er eens een dik pak sneeuw was gevallen en de wegen dicht zaten, regelde hij een shovel en zo raakten wij met z'n tweeën, met chauffeur!, met de shovel naar Oudeschild.

Wij waren huisartsen van het oude stempel. Solisten. We deden bevallingen, het consultatiebureau, het hele scala. Ook als first responder naar ongevallen. Toen ze vanuit de regio bepaalden dat men bij ongelukken de ambulance rechtstreeks kon bellen, was Klaas mordicus tegen. Hij vond dat de huisarts er als eerste bij moest zijn en kon beoordelen of een ambulance nodig was. Typerend voor zijn instelling: wat goed is moet je niet veranderen."

Medische Post

Klaas Eissen was de stuwende kracht van de Medische Post in De Koog, die in 1993 werd geopend. Waverijn: "Het was zijn kindje. Een belangrijke en nuttige voorziening. De toeristen wisten waar ze terecht konden, de toeristische sector waar men gasten naartoe kon verwijzen en voor de praktijken gaf het rust. Zij hadden meer tijd voor hun kerntaak: zorg voor de Texelse patiënten. Dat zag Klaas heel goed." Door meerdere oorzaken ging de Medische Post na tien jaar ter ziele. Waverijn: "Doodzonde dat het er niet meer is."

Watersport

Avontuur ging hij niet uit de weg. Zo voer hij als scheepsarts mee tijdens een NIOZ-expeditie rond Afrika. Hij deed vijf keer mee aan de Ronde om Texel en was voorzitter van Kustzeilvereniging Westerslag. Toen de club in de kwestie over het "Membership" botste met het bestuur van de Ronde, hield hij zijn poot stijf.

De samenwerking die hij in 1998 aanging met twee collega-huisartsen, liep uit op een zakelijk conflict, dat tot in de rechtszaal werd uitgevochten. In 2001 verliet Eissen de gedeelde praktijk en vestigde zich in een voormalig kantoor aan de Maricoweg.

Na 29 jaar vonden Eissen en echtgenote Henriëtte het wel genoeg. In 2007 nam huisarts Marnix de Witte zijn praktijk over. Kort na zijn pensionering werd hij ziek, hetgeen hem, ook ten gevolge van de bijwerkingen van de therapie, veel hinder bezorgde.

Klaas Eissen overleed zaterdag 4 januari op 74-jarige leeftijd.