Damtitels voor Tjalling van den Bosch en Lisanne Slappendel.
Damtitels voor Tjalling van den Bosch en Lisanne Slappendel. Foto: Vic Voskuil

Damtitels gaan naar Tjalling van den Bosch en Lisanne Slappendel

Het jaarlijkse toernooi om de Texelse sneldamtitels leverde ook dit keer weer een goed gevulde Bijenkorf in Oosterend op. Aan het eind van zeven rondes vol strijd en slagzetten waren het Lisanne Slappendel uit Reeuwijk en de Friese meester Tjalling van den Bosch die de titels voor zich opeisten.

Vorig jaar eindigde Willem Slappendel nog op de hoogste trede bij de jeugd, maar dit jaar moest hij zijn zus Lisanne voor zich dulden, die onder andere verrassend de Texelaars Frans Bos en Vic Voskuil op remise wist te houden.

Bij de senioren had een groepje van vier zich voor de laatste ronde afgescheiden van de rest van het veld. Van die vier schakelden Theo Tesselaar uit Tuitjenhorn en Vic zichzelf uit in de laatste ronde door in een ingewikkelde partij toch onderling niet verder dan remise te komen – ongeacht de uitslag tussen de andere twee koplopers; deze Tesselaars werden geen kampioen meer.

De allesbeslissende partij werd een spektakelstukje tussen Losseni Savané en Tjalling van den Bosch. Losseni moest winnen en kwam in een steeds dunner eindspelletje heel dicht in de buurt van beslissend voordeel. Tjalling is echter ook geen kleine jongen – van de zomer wist hij bijvoorbeeld oud-wereldkampioen Schwarzman in een sneldampartij te verslaan – en kreeg het voor elkaar in gierende tijdnood nog naar een remisestand af te wikkelen en zich zo te kronen tot Texels Open kampioen 2019. Iets verder naar beneden op de ranglijst kwam de felbegeerde trofee voor de beste Huisdammer in nieuwe handen terecht. De Belg Johan Van den Broeck wist de hegemonie van de gebroeders Brouwer te doorbreken en dik twee punten voor directe concurrent Wim Slappendel (inderdaad de vader van) te eindigen.