Stichting Texels Museum met 455.000 bezoekers in de lift

De vier musea die onder Stichting Texels Museum vallen, Ecomare, Museum Kaap Skil, de Texelse vuurtoren en Oudheidkamer, hebben gezamenlijk in 2019 ruim 455.000 bezoekers ontvangen. Dit zijn er bijna 15.000 meer dan vorig jaar.

Bij Ecomare kwamen de bezoekersaantallen uit op 271.765; 1,8 procent meer dan begroot. Op basis van het bezoekersaantal hoort Ecomare tot de grote musea. De zeehonden en andere levende have zijn een belangrijke trekpleister, de tentoonstellingen in het natuurmuseum geven inhoud en diepgang aan het bezoek. Komend voorjaar opent Ecomare een nieuwe tentoonstelling over UNESCO Werelderfgoed Waddenzee: Wonderlijk Wad. Ecomare verwacht met deze interactieve belevenis veel mensen te kunnen inspireren.

Museum Kaap Skil, met nu zo'n 60.000 bezoekers op jaarbasis, heeft de ambitie om naar 90.000 bezoekers per jaar te groeien, met name door een grootschalige vernieuwing. Museum Kaap Skil wil in 2022 de zogenaamde Palmhoutwrak-collectie kunnen tentoonstellen. Deze bestaat uit honderden bijzonder luxe objecten, opgedoken uit een vierhonderd jaar oud scheepswrak.

Ook de Oudheidkamer zit in de lift. De toenemende belangstelling voor de Oudheidkamer is te verklaren door de fraaie, wisselende tentoonstellingen, een mooie renovatie en de erkenning als geregistreerd museum. Bij zowel de Oudheidkamer als Museum Kaap Skil is de landelijke Museumkaart geldig.

In 2020 staan nieuwe tentoonstellingen op stapel, waardoor de stichting verwacht dat de opgaande lijn zal doorzetten.