Texel wil landelijk beste fietsregio zijn

Texel wil weer de beste fietsregio van Nederland worden die met vijf sterren wordt gewaardeerd.

Dat zei loco-burgemeester Edo Kooiman vrijdag tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente. Texel mocht zich in 2014 nog de enige '5-sterren fietsregio' van Nederland noemen, maar daarna zakte het eiland in de kwalificaties van het Landelijk Fietsplatform. Dat is een onafhankelijke landelijke kennis- en coördinatiepunt voor het recreatieve fietsen dat om de paar jaar een Kwaliteitsmonitor opstelt om de kwaliteit van fietspaden in Nederland te beoordelen.

Volgens Kooiman gaat de gemeente in 2020 zorgen voor goed onderhouden fietspaden over het hele eiland voor zowel bewoners als gasten. "Behalve zorgen voor het huidig aanbod van fietspaden willen we ook onderzoeken of het we het fietspadennetwerk kunnen uitbreiden." Dan gaat het onder meer over een mogelijk nieuw fietspad langs het Eijerlands Kanaal van de Zaandammerdijk naar De Cocksdorp. Dat idee werd in 2016 genoemd in het Actieplan Mobiliteit Texel.

In het actieplan werd destijds ook gesproken over mogelijke nieuwe fietspaden van de Redoute naar Den Hoorn, van de Ruijslaan naar Paal 17 en van Paal 12 naar de Mokweg. Er werd eveneens gesproken over het vaker schoonhouden van de fietspaden. Texel heeft ruim 140 kilometer aan fietspaden. Afgelopen jaar kwamen daar het nieuwe fietspad door Waalenburg en het nieuwe fietspad langs de nieuwe PH-zanddijk bij.

De fietspaden op Texel stonden in oktober nog hoog op de agenda bij de gemeenteraad. Toen werd bepaald dat het college in de eerste helft van 2020 met een plan komt voor onderhoud en investeringen aan de fietspaden, zodat duidelijk wordt welke kosten daarmee zijn gemoeid.

De raad ging er in oktober ook mee akkoord dat de gemeente vanaf dit jaar de financiële verantwoordelijkheid krijgt over de fietspaden van Staatsbosbeheer op Texel. Besloten werd toen om het betaald parkeren bij de strandslagen niet af te schaffen, zodat er financiële dekking zou zijn voor onderhoud aan de fietspaden op grond van Staatsbosbeheer.

Volgens de Kwaliteitsmonitor 2019 van het Landelijk Fietsplatform mogen Friesland en Zeeland zich momenteel de twee provincies noemen waar de fietspaden vijf sterren krijgen. De provincie Noord-Holland krijgt als geheel drie van de vijf sterren. Volgens het platform blijven er in Noord-Holland punten liggen op het gebied van netwerken, beheer en onderhoud. Texel wordt niet specifiek benoemd in de kwaliteitsmonitor. Onder Texelaars is ook regelmatig te horen dat het onderhoud aan de fietspaden op het eiland wel wat beter zou mogen zijn.