De alcoholvrije feesttent die in december voor de Texelse jeugd in Den Burg stond.
De alcoholvrije feesttent die in december voor de Texelse jeugd in Den Burg stond. Archieffoto: Jeroen van Hattum

"Focus gebruik alcohol op ouders"

De gemeente richt zich het komend jaar vooral op de ouders om het gebruik van alcohol, drugs en sigaretten onder jongeren op Texel te minderen.

Dat liet loco-burgemeester Edo Kooiman weten tijdens de nieuwjaarsreceptie die vrijdag in het gemeentehuis werd gehouden. Het benaderen van ouders over het gebruik van alcohol, drugs en tabak bij jongeren is onderdeel van het IJslands Model dat afgelopen jaar op Texel van de grond kwam, om iets te doen aan het hoge middelengebruik op het eiland onder de jeugd.

Uit een onderzoek dat in oktober 2018 onder de Texelse jeugd werd gehouden, kwam naar voren dat er verband was tussen drinkende ouders en drinkende jeugd. Bij ouders die niet tegen dronkenschap waren, bleek tweederde van de kinderen ook al wel eens dronken te zijn geweest. Bij ouders die wel tegen dronkenschap waren, lag het percentage dronken kinderen lager.

Uit het onderzoek kwam ook naar voren dat het merendeel van de ouders (86 procent) tegen dronkenschap was. Het betreffende onderzoek werd gehouden onder 310 Texelse jongeren in de derde en vierde klas van het voortgezet onderwijs en gold als nulmeting voor de invoering van het IJslands Model.

Kooiman herinnerde eraan dat meerdere onderzoeken hebben uitgewezen dat de Texelse jeugd zich minder gelukkig voelt dan jeugd elders in het land en daarin moet het IJslands Model ook verandering brengen. "Met zowel politiek, school, ouders, politie en jongerenwerk zetten we onze schouders eronder om dit te verbeteren en hiervoor maken we gebruik van de ervaringen van IJsland."

Daar behoorde de jeugd in de jaren negentig tot de grootste drinkers en drugsgebruikers van Europa, waarna diverse partijen ingrepen om de jeugd alternatieven te bieden. Ruim een generatie later telt IJsland het minst aantal gebruikende jongeren in Europa. Texel hoort landelijk bij een groep van zes gemeenten (Urk, Edam-Volendam, Hardenberg, Amersfoort, Súdwest-Fryslân en de Kempengemeenten in Brabant) waar het IJslands Model actief is om het middelengebruik te minderen.