Uitreiking van de Publieksprijs. Vlnr: Marjet van de Vis, Magda Brommersma  (winnaar), Peter Ampt en Ruurd Dasselaar van ZOUT.
Uitreiking van de Publieksprijs. Vlnr: Marjet van de Vis, Magda Brommersma (winnaar), Peter Ampt en Ruurd Dasselaar van ZOUT. Foto Jane Klein Breteler

Contrast kleurrijke expositie ZOUT

Met bijna 450 bezoekers, een uitgebalanceerde, gevarieerde en vooral kleurrijke expositie in het Kunst Lokaal aan de Abbewaal kijkt ZOUT met tevredenheid terug op de wintertentoonstelling. Marjet van der Vis reikte zondag bij de sluiting de Pieter van Scheltprijs (publieksprijs) uit aan Magda Brommersma.

32 leden van kunstenaarsvereniging ZOUT hadden in de aanloop naar de expositie gehoor gegeven aan de oproep op artistieke wijze invulling te geven aan het thema "contrast". Het resultaat leert dat contrast veel uitingsvormen kent. Natuurlijk in kleur, met als resultaat veel contrastrijk werk. Het daagde kunstenaars uit om zich buiten hun "comfortzone" te begeven. Zoals Angelina Stiehl, die in afwijking van haar favoriete kleurengebruik, als een spiegeling het landschap het contrasterende groen verwerkte. Een keus die bij liefhebbers in de smaak viel, zodanig dat haar schilderij werd verkocht en ter plekke door de koper van de muur werd gehaald en meegenomen.

Aderlating

Zoals ook enkele andere kunstwerken een koper vonden. Mooi voor de maker, maar ook een aderlating voor de expositie. Reden voor Peter Ampt, samen Carli van den Berg en Ruurd Dasselaar organisator van de tentoonstelling, bij de afsluiting de leden van ZOUT de vraag te stellen of bij toekomstige tenstoonstellingen schilderijen na verkoop kunnen blijven hangen.

Een diverse expositie in veel opzichten. Vrolijke kleuren, vele vormen, abstracte werken en ook intrigerend. Zoals "Danser in oorlogsgebied" van Ruurd Dasselaar. Bijzondere eend in de bijt ook "Verhuld", van Rodri Wilters, een groot werk, gemaakt van purschuim. "Als je het niet mooi vindt, dan hang je het maar aan het plafond", meldde hij zich bij de organisatie. Die sjouwde de hele expositieruimte door met het werk, om het uiteindelijk aan het plafond te hangen. Niet omdat ze het niet mooi vonden. Ampt: "Dat is de mooiste plek."

Ruimte

En zo werd bij elk kunstwerk grondig bekeken wat de meest geschikte plek was. Ampt: "Eén van onze uitgangspunten was voldoende ruimte. De kijker moest afstand kunnen nemen. De kunstwerken moesten goed tot hun recht komen. We hebben eerst met z'n drieën heel goed naar de werken gekeken, geïnventariseerd en daarna zijn we aan de slag gegaan. Werken die naast elkaar kwamen te hangen, moesten elkaar zo mogelijk versterken, niet onderuit halen."

Niet altijd makkelijke afwegingen, waarbij ook naar details werd gekeken. Zoals bij twee portretten, de ene van Mathilde Witte en de andere van Ciska Rook. Ze hangen naast elkaar, maar van verschillende grootte. De discussie ging onder meer over de hoogte ten opzichte van elkaar. Met uiteindelijk de keus om de bovenkant van de schilderijen op gelijke hoogte te hangen.

Banaan

Op zo'n tentoonstelling mag een geintje niet ontbreken. Zoals "Madness" van Marja Dros, een vingerwijzing naar de banaan aan de muur door Maurizio Cattelan, die werd opgegeten. Aan het werk van Dros hing een prijskaartje van 120.000 dollar.

Van den Berg, Dasselaar en Ampt waren na voorbereidingen die maanden geleden startten, twee weken intensief bezig met de tentoonstelling. Het resultaat stemt alom tot tevredenheid. Met als kers op de taart de uitreiking van de publieksprijs door Marjet van der Vis van Keukencentrum Texel. Zij was één van de ondernemers die was benaderd voor sponsoring en stelde een prijs beschikbaar. En toonde zich ook bereid deze zelf uit te reiken.

Het toeval wilde dat Marjet zelf ook wat met kunst heeft. In haar jonge jaren wilde ze zelfs naar de kunstacademie, wat er niet van kwam. Maar ze fotografeerde, schilderde, maakte gedichten en maakt culinaire creaties. Veel van haar creativiteit stopt ze in het familiebedrijf.

Marjet overhandigde de Pieter van Scheltprijs aan Magda Brommersma, wier werk (op de foto op de achtergrond) van het publiek de voorkeur genoot.