Project buurtbemiddeling gestart om burenruzies op te lossen

Sociaal Team Texel van de gemeente, Woontij, Texels Welzijn en de politie hebben de handen ineen geslagen om via buurtbemiddeling meer te gaan doen aan burenruzies op het eiland.

Aanleiding is volgens de organisaties een (lichte) stijging van het aantal burenruzies op Texel. Bedoeling van de bemiddeling is om ontstane conflicten klein te houden door met elkaar in gesprek te blijven of weer in gesprek te komen. Voor de bemiddeling hebben het Sociaal Team en Texels Welzijn elk twee medewerkers beschikbaar die professioneel kunnen bemiddelen tussen buren die ruzie hebben met elkaar.

Dat is een iets andere opzet dan elders in het land waar buurtbemiddeling vaak door vrijwilligers wordt gedaan. Het kan voor vrijwilligers hier lastig zijn in een bemiddelende rol te stappen, omdat Texel een kleine gemeenschap is waar veel mensen elkaar kennen. De organisaties hebben daarom bewust professionals beschikbaar gesteld en ook vier stuks, zodat er keuze is voor het geval iemand een van de partijen te goed kent. De buurtbemiddeling komt in beeld als buren er onderling niet meer uitkomen. De bemiddelaars hebben geen pasklare oplossingen voorhanden, maar helpen wel om de onderlinge contacten weer op gang te krijgen. Ze zorgen tevens voor professionele begeleiding van de gesprekken met de intentie dat er in gezamenlijkheid een oplossing voor de gerezen conflicten worden gevonden.

Rijksuniversiteit Groningen heeft een vragenlijst opgesteld voor advies. Als daaruit voortkomt dat het verstandig is buurtbemiddeling in te schakelen, kan de aanvrager het 'registratieformulier overlast' invullen en mailen naar buurtbemiddeling@texel.nl. Niet alle burenruzies komen in aanmerking voor buurtbemiddeling. Overlast als intimidatie, bedreiging, vernieling, inbraak, discriminatie, drugsgebruik dan handel in drugs vallen onder het strafrecht en moeten bij de politie worden gemeld. Buurtbemiddeling op Texel is vooralsnog een pilotproject van een jaar.