Marcel Hoogendoorn met Texelrunner Frits van der Gracht.
Marcel Hoogendoorn met Texelrunner Frits van der Gracht. Foto: Marian van Tatenhove

Marcel is Roparun nog altijd dankbaar

In het Pinksterweekend doen de Texelrunners weer mee aan de jaarlijkse Roparun. Doel is om zoveel mogelijk geld op te halen om de kwaliteit van leven van mensen met kanker en hun gezinnen te verbeteren.

Marcel Hoogendoorn uit Heinenoord is 50 jaar als hij in 2009 de diagnose darmkanker krijgt. Hij wordt behandeld in Rotterdam en gaat na de ziekenhuisbezoeken regelmatig naar een inloophuis. Doel van de circa 80, mede door de Roparun ondersteunde, inloophuizen in Nederland is het ondersteunen van patiënten, naasten en nabestaanden op niet-medisch gebied (informatie, advies en een luisterend oor).

Na een periode van diverse behandelingen is in 2013 nog een operatie noodzakelijk. Marcel, maar ook zijn vrouw Greet, zijn gevoelsmatig alleen nog maar bezig met een leven wat in het teken staat van zijn ziekte, als aan Marcel bij een bezoek aan het inloophuis in Rotterdam wordt geadviseerd om er een weekje tussenuit te gaan. Financieel kunnen zij zich op dat moment geen vakantie veroorloven. De Roparun biedt hen echter een geheel verzorgde vakantie op Texel aan. Zodoende vertrekken zij twee weken later al, in maart 2013, voor een verblijf van een week in een vakantiewoning op het eiland.

Nu, bijna zeven jaar later, zijn zij nog steeds onder de indruk en vertellen zij met het fotoboek van deze vakantieweek in handen hoe zij dit hebben ervaren: "Met eigen vervoer zijn we naar het eiland gekomen, vanaf de boot moesten we ons eerst melden bij de VVV waar we verrast werden met een pakket met cadeautjes en waardebonnen voor uitstapjes op Texel. Daarna vertrokken we naar het vakantiepark. Het voelde als thuiskomen, het was zo ontspannen, hartelijk en warm. Nu nog zijn we onder de indruk dat er zoveel mensen belangeloos dingen voor ons gedaan en geregeld hebben. Achteraf gezien hebben wij in deze vakantieweek een periode kunnen afsluiten en daarna een nieuw start kunnen maken en meer rust gekregen."

Nog altijd maakt de Roparun vakanties voor mensen met kanker en hun familieleden mogelijk. Niet alleen op Texel, maar ook op andere plaatsen in het land zijn vakantieweken beschikbaar voor de mensen die dat zo goed kunnen gebruiken. En Marcel en Greet? In september 2013 zijn zij terug geweest op Texel om tijdens een ontmoeting de leden van de Texelrunners te bedanken. Zij deden dit mede namens bijna 20 andere gezinnen die een week op Texel hadden doorgebracht. Sindsdien zijn zij fan van het Texelse team en komen zij jaarlijks bij het laatste wisselpunt of bij de finish langs om de teamleden te steunen en gedag te zeggen.

In de aanloop naar de Roparun (dit jaar voor het eerst met de start uit Bremen) organiseren de Texelrunners weer diverse activiteiten om geld in te zamelen. Zo is er op zaterdag 18 januari de jaarlijkse snertloop over verschillende afstanden. De kortste afstand van 7 kilometer kan ook wandelend afgelegd worden. De start is om 15:00 uur bij het Sluftercafé, inschrijven vanaf 14:30 uur. Deelname kost €10,-.

Afbeelding