Wat ik zeggen wou

Los het maar eens op

Beste Henk Daalder uit Nuenen. Naar aanleiding van je "Boeren zitten fout!" in de TC van vrijdag j.l. Je hebt makkelijk praten als je aan de andere kant van de streep staat. Je weet precies hoeveel subsidie de boeren krijgen, maar hoeveel subsidie krijgen de windturbines per jaar? Hoeveel is dat per huishouden? Hoeveel uitstoot is er bij de totale productie, installatie en onderhoud van een windturbine op het land en Hoeveel is dat voor een windturbine op zee? Hoeveel is dat voor een elektrische auto, de laadpalen? Ik vermoed dat jij dat heel goed weet.

Wat zijn de effecten van windschaduw, de effecten van de megamolens die de warme en koude luchtlagen mengen. Misschien veroorzaken die wel in een hoger tempo onze klimaatverandering. De Noordzee wordt omgeploegd voor aanleg van kabels, vissers worden verdreven naar andere gebieden, waar ze ook weer weg moeten. 't Zal maar je vreten zijn, dan denk je wel anders. Zonneparken en windturbineparken verzieken het landschap. Bijna nergens meer ons platteland, overal die draaiende wieken, over afstanden van 30 tot 40km.

Net zomin als jij niet meer terug in de tijd kan, kunnen de boeren dat ook niet. Ik denk dat je dat net zo goed weet als ik. Ga met een stel gemotiveerde mensen uit de praktijk rond de tafel zitten, mensen die weten waar ze over praten. Zoek naar een gezamenlijke oplossing en roeptoeter niet ongefundeerd maar wat rond. Maar streef naar een evenwicht, waar we ons in kunnen vinden.

Ik verbaas me steeds meer en sta steeds weer versteld wat er gezegd en geschreven wordt over milieu en klimaat. Door voor- en tegenstanders, door wetenschappers en mensen uit de praktijk en door theoretici, maar tot op heden zie ik deze groepen nog steeds niet samenwerken.

Pieter de Vries Lzn. (de Fotograaf)