Xander van Boven, geboren en getogen in De Koog.
Xander van Boven, geboren en getogen in De Koog. Foto: Jeroen van Hattum

Zelf meewerken aan vitaal houden dorp

Geboren en getogen op Texel?

Ja, ik ben thuis geboren, vlakbij De Koog en daarna nooit verhuisd, ik heb dan ook mijn hele leven op het eiland gewoond. Mijn ouders zijn Robert en Isabella van Boven en mijn vader is net als ik geboren Texelaar. Mijn moeder daarentegen is 'import', zij komt oorspronkelijk uit Groningen. Zij is hier beland toen mijn opa en oma een bedrijf wilden starten op Texel.

Wat doe je op Texel?

Ik zit op de OSG en ik werk bij hotel Tatenhove in De Koog, daar werk ik in het restaurant. In de bediening en zo nu en dan in de keuken. Dit doe ik nu al bijna vijf jaar denk ik en het bevalt me erg goed. Mede door de goede manier waarop je daar als werknemer behandeld wordt en door de collega's natuurlijk.

Liefhebberij koken gestart in restaurant van opa en oma

Wat doe je zoal in je vrije tijd op Texel?

Ik ben lid van SV De Koog als jeugdtrainer en speler van de JO19. Zelf train ik de JO9, dit doe ik samen met een goede vriend van me: Sven Grobben, nu voor het eerste jaar. Ook maak ik mijn eigen muziek onder de naam Zandah, dit doe ik vooral voor de hobby. Ondanks dat ik er geen grote sommen geld mee binnen sleep, vind ik het toch leuk om zo een paar keer per jaar een royalty zakcentje te krijgen. Ook zit ik sinds dit schooljaar in de MR van de OSG, net als Hester, de vorige gast in 'Eiland Van...'

Je doet veel voor de jeugd in De Koog, hoe is dat zo ontstaan?

Ja goede vraag, je kan zeggen dat ik er een beetje ingerold ben. Mijn moeder, oma en een paar anderen hebben een aantal jaar geleden de jeugdclub opgericht zodat er meer te doen was voor de kinderen in De Koog. Daar ben ik een beetje gaan meehelpen en kijken wat ik kan doen. Nu is er bijvoorbeeld het IJsland project op Texel waarvoor in De Koog extra budget is vrijgekomen. Dit is gegaan naar een nieuw jeugdhonk wat nu opgeknapt en klaargemaakt wordt. Bij de voetbalclub is het eigenlijk hetzelfde verhaal; ik ben daar nu een aantal jaar actief als speler. Toen er geen trainer voor de JO7 meer was hebben Sven en ik dat overgenomen, dat is nu bijna twee jaar geleden, en nu trainen we een leeftijdsklasse hoger. Ik denk ook dat het belangrijk is dat, als je wil zien dat een dorp gezond en gezellig blijft, je er zelf ook aan meewerkt.

Is er genoeg te doen hier voor jongeren?

Niet echt. In de zomer is er op Texel natuurlijk meer dan zat te doen, ook voor jongeren. En dat is heel fijn en goed. Het is ook heel goed geregeld dat er heel veel korting is en gratis dingen te doen zijn voor de Texelse jeugd. Toch loop ik er tegenaan dat aan het einde van het seizoen een groot aantal dingen ophouden. Er zijn natuurlijk een stuk minder buitenactiviteiten wat logisch is, maar ik zie niet dat dit opgevangen word door andere dingen. Waardoor veel jongeren toch verveeld thuis zitten in de winter. Nou hoor ik van verschillende kanten dat daarin verandering aan zit te komen, dus we zullen zien wat de toekomst brengt.

Vanwaar de liefhebberij voor koken?

Deze is eigenlijk al begonnen toen ik heel jong was. Mijn opa en oma hadden een restaurant in Den Burg waar nu De Coninck van Poolen zit. Daar werkte mijn moeder ook. Al toen ik net kon lopen, was ik bij mijn oma in de keuken te vinden, dingen proeven, helpen soep maken en dergelijke. En dit is me eigenlijk altijd bijgebleven. Later heb ik meegedaan met Junior Masterchef, hier ben ik tot in de halve finale gekomen. Dat ik niet gewonnen heb, maakt me achteraf niet zo heel veel uit. Het gaat om de hele ervaring eromheen, zo'n grote TV-productie is wel iets wat je niet snel een tweede keer gaat meemaken.

Hoe ervaar je de mensen op Texel?

De mensen op Texel ervaar ik als erg warm en open, maar ook als ras-roddelaars. Zo snel er iets gebeurd is, positief of negatief, weet binnen de kortste keren iedereen het. Dit kan natuurlijk een heel positief effect hebben, maar als het iets is wat eigenlijk niet naar buiten moest komen of iets waar iemand persoonlijk heel erg mee zit, kan het natuurlijk ook erg rot zijn als de hele buurt er vanaf weet. Desalniettemin zou ik later best heel graag weer op het eiland willen wonen, ik denk dat Texel een hele fijne plek is om op te groeien.

Wat moet er vooral blijven zoals het is?

Het dorpsgevoel op Texel vind ik echt iets dat moet blijven, het moet niet te groot en te stads worden. Dit betekent trouwens niet dat ik vind dat er niet geïnvesteerd moet worden in faciliteiten en infrastructuur, maar wel dat er heel goed gekeken moet worden naar hoe de vernieuwingen binnen het eiland passen.

Wat zou er op Texel anders mogen?

Ik vind dat er een betere balans mag komen tussen mens en natuur op Texel. Natuurlijk zitten we hier op een populaire natuurplaats in Nederland en daar moet rekening mee gehouden worden. Het nationaal park is een van onze mooiste bezittingen, maar we hebben hier ook te maken met een boerengemeenschap en dat moet ook zo blijven. Dit kan alleen als daar ook de juiste aandacht aan en subsidie voor gegeven wordt.

Wat verdient meer aandacht op Texel?

De vrijwilligers die zich inzetten om alles hier goed te laten verlopen. De vrijwilligers bij grote evenementen maar ook de mamma's en pappa's die als overblijfouders helpen bij basisscholen, eigenlijk iedereen die zijn/haar vrije tijd opoffert voor anderen.

Wie verdient een grote pluim op Texel?

Corrie Eriks, de (plaatsvervangend) rector van de OSG, ik vind het heel erg knap dat ze in zo'n korte tijd toch veel dingen aan de school heeft kunnen verbeteren en de ambitie heeft om dit door te zetten.

Hoe kijk je tegen het toerisme aan?

Ik denk dat toerisme een van de belangrijkste drijfveren is voor de Texelse economie en dat we er alles aan zouden moeten doen om het toerisme te bevorderen. Zolang dit niet het welzijn van de Texelaar mindert.

Wat doe je over vijf jaar?

Ik hoop in 2021 aan mijn studie te beginnen, daarna wil ik als ontwerper de auto-industrie ingaan. Dit kan helaas niet op Texel, maar we zullen zien of en wanneer ik terug ben.

Volgende 'Eiland Van...'?

Jan van Beek, secretaris en bestuurslid van SV De Koog. Hij zet zich al jaren in voor het voortbestaan van de club en hij zet zich daar in voor jong en oud.