Afbeelding
Foto:

De kant langs

Ideale dag

Hoe ziet jouw ideale dag er uit? De vraag kwam voorbij op oudejaarsavond, tijdens zo'n spelletje dat je speelt voor de gezelligheid en om de tijd wat sneller te laten gaan. Want het is best een zit naar middernacht. Iedereen in ons gezelschap mocht het antwoord geven, dat ik niet als eerste aan de beurt was gaf mij extra tijd om na te denken.

De ideale dagen die voorbij kwamen waren herkenbaar: uitslapen, rustig opstaan of liever nog een ontbijtje op bed met een kopje koffie en een knapperig croissantje. Mooi weer, een ontspannen wandeling of fietstocht, skiƫn of schaatsen met mooie vergezichten, daarna lekker (uit) eten en 's avonds een film of concert, al dan niet afgesloten met een lekker slaapmutsje.

Wat me opviel toen ik het rijtje af ging, was dat werk geen onderdeel was van de invulling van de ideale dag. Zelfs de dag waarop het salaris wordt gestort heb ik niet voorbij horen komen. Ik weet niet of dat iets zegt over de beleving van het werk, over de hoogte van het loon of over de waarde die aan geld wordt gehecht. Ik hou het maar op het laatste. Nee, op die ideale dag was iedereen lekker vrij en kon doen en laten wat hij of zij wilde, geld speelde geen rol.

En toen was ik zelf aan de beurt. Het gras al grotendeels voor de voeten weggemaaid. Ik ben geen uitslaper, maar hoef deze Dag der dagen ook niet voor dag en dauw op. De gordijnen open, waarna een mooi besneeuwd en zonnig landschap mij tegemoet schittert. Een stevig ontbijt en dan de lange latten of de schaatsen onder en gaan met die banaan.

Te mooi om waar te zijn, maar het wordt nog gekker. Na zo'n perfecte dag waarin de bochten op de hagelwitte piste haarscherp worden aangesneden en omstanders mij vol bewondering voorbij zien suizen, wacht in een sfeervolle berghut een eenvoudig doch voedzaam avondmaal, waarbij aan tafel volop gezelligheid heerst en de verhalen over de belevenissen van die dag onder genot van een goed glas gaandeweg sterker worden.

Daarmee is de ideale dag nog niet ten einde, verre van dat. Mijn verbeelding liet zich niet beteugelen. Na het eten de gitaarkoffer open om samen met Keith, Mick, Ronnie en de andere Stones een daverend concert te geven voor een uitzinnige menigte. In je fantasie kan nu eenmaal alles. Ik kwam op het idee door een eerdere spelvraag: Wie zou je het liefst een dag willen zijn? Ik had tijdens de Top 2000 een filmpje van de Stones gezien. Een avondje met die jongens op pad leek me wel wat. En zo kwam er ook voor mij een eind aan deze ideale dag.

Nu iedereen de vragen had beantwoord, liep het thuis al tegen twaalven en waren we na 2000 liedjes aangeland bij Queens "Bohemian Rhapsody". Hoog tijd om de champagne te ontkurken en tegen de achtergrond van geknal en oplichtend vuurwerk een feestelijke toost uit te brengen, elkaar te omhelzen en het allerbeste te wensen.

In ons gezelschap bleek een zowaar een zangeres te zitten en nu de radio zweeg, een goed moment om zelf de gitaar te pakken en met haar de Top 2000 nog eens dunnetjes over te doen. Zo kwam er een klinkend einde aan een heerlijke oudejaarsdag, vol vermaak, lekker eten en drinken, muziek, bijpraten en veel gezelligheid met dierbaren.

Nu ik er aan terugdenk: een ideale dag!

Gerard@texelsecourant.nl