De overgang Vismarkt/ Groeneplaats met links De Waag.
De overgang Vismarkt/ Groeneplaats met links De Waag. Foto: Job Schepers

2019 was een goed jaar voor het toerisme en de ondernemers

2019 was een goed jaar voor ondernemers en het toerisme. Dat laten VVV Texel-directeur Frank Spooren en Michel Gregoire (TOP) desgevraagd weten.

"2019 was voor toeristisch Texel weer een goed jaar wat in de buurt kwam van het topjaar 2018 met het zomerse weer. Vooral (late) voor- en najaar waren goed en de zomer was stabiel. Er kwamen meer gasten uit België en Duitsland (beide boeken eerder en verblijven langer dan gemiddeld), maar wat minder gasten uit Nederland. Samen zijn deze drie nationaliteiten nog steeds goed voor ruim 98 procent van onze gasten. 2019 was voor VVV Texel het jaar waarin we de hoogte omzet gehaald hebben in onze geschiedenis (€10 miljoen +) en onze gasttevredenheid groeide naar een 8,4. Als 2020 hetzelfde brengt, mogen we weer zeer tevreden zijn", stelt Spooren zeer tevreden vast. Binnenkort blikken we tijdens een nieuwe editie van KADO Texel uitgebreid met hem terug op het laatste kwartaal van 2019.

Ook Michel Gregoire kijkt met een goed gevoel terug op het afgelopen jaar. "Ik heb de indruk dat 2019 voor de meeste ondernemers een succesvol jaar geweest is. En bij TOP zijn de meeste dingen ook goed gegaan. Kijk maar naar de cijfers van VVV, bijvoorbeeld; groeit toch uit naar een van de toonaangevende destinatiemarketeers van het land. De moeilijke dingetjes van 2019 zijn een uitdaging voor 2020. In de kampeersector is het best nog een worsteling om de toeristenbelasting goed in de prijzen te verwerken, bijvoorbeeld. We hopen op een goede samenwerking met gemeente voor de omgevingsvisie. En met de politiek gaan we als het aan ons ligt constructief in gesprek. Tenslotte: bestuurlijke vernieuwing krijgt definitief vorm en dus zal TOP een hele groep bestuurders uitzwaaien en nieuwe verwelkomen!"

Afronding projecten

2020 zal onder meer het jaar moeten worden van afgeronde bouwprojecten. Begin dit jaar moet de nieuwbouw op de Groeneplaats worden opgeleverd en ook het straatwerk en De Waag (Vismarkt) worden opgeknapt. Verder staan projecten als de inrichting rond de sporthal, het afronden van de wederopbouw van De Koetebuurt, het realiseren van het Onderwijscentrum, oplevering van 'De Kop van Zuid' in De Koog en de woningen in Den Burg-west op het programma. Ook het project Buurtskap de Tuunen wordt grotendeels afgerond.