Larissa Klaassen en Imke Brommer
Larissa Klaassen en Imke Brommer Foto: Irisabella Withuis

Klaassen en Brommer op jacht naar goud

Het jaar van de waarheid is begonnen voor Larissa Klaassen en Imke Brommer. Het jaar waarin ze 'goud' hopen te winnen op de Paralympics in Tokio. Voor Larissa is het een herkansing na de zilveren medaille van vier jaar geleden.

Helaas was het slot van 2019 niet zoals gewenst. Op 14 november, tijdens de Zesdaagse van Gent in België, ging het mis. De training overdag verliep nog prima, maar de wedstrijd over 500 meter 's avonds eindigde al na net geen twee rondjes. Wat er precies is gebeurd is niet helemaal duidelijk, maar Larissa en Imke gingen op hoge snelheid keihard onderuit en klapten met hun hoofd vol op de baan. Een flinke hersenschudding was het gevolg, naast een heleboel krassen, kneuzingen, blauwe plekken en schaafwonden. Onderzoek in het ziekenhuis leerde dat ze gelukkig niets hadden gebroken.

De crash gooide de voorbereidingen op het belangrijkste jaar van hun carrière behoorlijk in de war. Een hersenschudding is een serieuze blessure, die je niet te licht moet opvatten wil je er niet je leven lang last van houden. 'Ontzettend balen, we waren net zo lekker in training. Maar noodgedwongen doen we voorzichtig aan', lieten de meiden al een paar dagen na het ongeluk weten. Inmiddels hebben ze de training weer voorzichtig hervat en waren ze zelfs van plan om op 27 december in Alkmaar aan de Nederlandse kampioenschappen mee te doen. Maar vlak voor de Kerst moesten ze – helaas – concluderen dat deze wedstrijd toch te vroeg kwam.

Van 30 januari tot en met 2 februari zullen Larissa en Imke wel deelnemen aan de wereldkampioenschappen in Milton in Canada. Omdat ze daarbij Nederland vertegenwoordigen kan dat helaas niet in hun nieuwe tenue, met opdruk van hoofdsponsor Jumbo Texel. Mogelijk rijden ze daar op hun splinternieuwe tandem. Deze is licht, sterk en met de nieuwste inzichten en technieken ontworpen en gebouwd. Dé fiets om hun droom – een gouden medaille winnen op de Paralympics eind augustus in Tokio – te kunnen laten uitkomen. Het nieuwe wonder bleek flink duurder dan begroot, zodat ze de begroting – die ze zo goed op orde hadden – noodgedwongen hebben moeten aanpassen.

"Uw bijdrage, klein of groot, blijft daarom van harte welkom. Op de welkomstpagina van onze website: stichtingvipsport.nl staat daarvoor een 'doneerknop'. Ook over de mogelijkheid van sponsoring is uitgebreide informatie aanwezig", schrijft de stichting in een nieuwsbrief.

Wereldtitel

De wielercarrière van Klaassen begon in 2013 toen ze de samenwerking aanging met Kim van Dijk waarmee ze nog in hetzelfde jaar Nederlands kampioen werd. Een jaar later ging het duo na onenigheid uit elkaar. Van Dijk verweet Larissa onder meer een gebrek aan topsportmentaliteit. Met Haliegh Dolman werd de prijzenkast verder gevuld met de wereldtitel in 2016 voorlopig als hoogtepunt. Samen met Haliegh greep ze net naast Paralympisch goud in Rio de Janeiro. Na Rio bleef het enige tijd stil tot Larissa ineens verscheen met opnieuw een nieuwe pilote, Imke Brommer. Ze pakten in maart 2019 brons op de 200 meter sprint en zilver op de één kilometer baanwielrennen. De val gooide roet in het eten van de Paralympiërs, maar inmiddels is de blik op Tokio gericht.