mr. Natalie Schrijft

Emoties

Een eerste bericht in het nieuwe jaar van de advocaat van de Wadden. We stellen hoge eisen aan de kwaliteit van onze relatie. Daarnaast heeft een huwelijk wettelijk vérstrekkende zakelijke en juridische gevolgen waar weinig mensen iets van af weten. Nog minder kunnen we uit de voeten met scheiden. Eerst durven we de gedachte niet aan, daarna durven we het onze partner niet te zeggen. Tenslotte gaan heel veel mensen in een soort van vlucht of paniek uit elkaar, bang voor wat kan gaan gebeuren met de kinderen, het huis, de financiën, de alimentatie, het pensioen. Dan is de chaos vaak echt compleet. De chaos van emoties & de relatie, en zaken & het recht. Omdat dit allemaal samenhangt EN geld kan gaan kosten (!) sta ik daar nu bij stil.

Emoties. Zo ongrijpbaar als ze zijn, zo belangrijk zijn ze. Ook in het recht. Hoezo denk je? Een voorbeeld. Meneer X heeft een vriendin, terwijl hij thuis vrouw en kinderen heeft. Na de vakantie gebeurt er iets waardoor hij denkt, 'ik ga voor mijn vriendin en verlaat mijn gezin'. En dat doet hij ook. Hij verlaat huis en haard en gaat voor zijn nieuwe leven. De vrouw blijft alleen achter en heeft geen idee wat er nu allemaal moet gebeuren en gaat hier en daar wat informeren. De man informeert iets over hypotheekmogelijkheden, maar denkt dat het regelen van de scheiding wel los zal lopen. Tot hij de officiële scheidingspapieren ontvangt. En hij wordt w-o-e-d-e-n-d. Hoewel hij zelf degene is die de stap heeft genomen om te gaan scheiden.

De woede vermengt zich met radeloosheid en verdriet én een besluit de ander helemaal kapot te maken. Dit besluit, genomen op emoties, resulteert vaak in veel onnodige juridische kosten. Omdat het doel niet meer echtscheiding is, maar het doel is 'alles van de ander afpakken', of 'ik betaal niets meer' is geworden. Kortom: een vechtscheiding. Mocht je dat besluit vorig jaar zelf hebben genomen, weet dan dat je net zo goed al je geld op kan nemen van de bank, om dat vervolgens allemaal van de TESO boot in zee te gooien. Weggegooid geld. Hoe boos, verdrietig of moedeloos je ook bent, houd je focus op waar het echt om draait. Afspraken over het huis, de alimentatie en/ of de zorgregeling. Ga lekker sporten, boksen of hardlopen om je emoties te uiten. Ook als je weet dat een rechter niet oordeelt op basis van emoties maar de wet.

En als je toch een vechtscheiding wilt en de overheid nu je advocaatkosten betaalt, door middel van een toevoeging, weet dan dit wordt teruggedraaid bij een overwaarde van het huis. Waardoor je de uren die de advocaat voor je werkt uiteindelijk óók zelf betaalt. Houd daar rekening mee bij de stappen die je zet. Helemaal in het licht van de enorm krappe huizenmarkt.

De tip: Als je deze keer merkt dat bij een juridisch probleem emoties de overhand gaan nemen, of je bijvoorbeeld veel meer gaat drinken of roken: zorg voor een supportsysteem om je heen. Een luisterend oor. Zodat er naast de zaken en het recht, ook aandacht is voor de emoties en de relatie. Cause you are worth it!

Ik wens je een schitterend, liefdevol en succesvol 2020.

Aloha,

mr. Natalie Sylvette Bakker