Wat ik zeggen wou

Texelhopper

Regelmatig hoor ik kritiek over de Texelhopper op Texel. Ergens las ik ook dat aan de Texelhopper/Connexxion een boete was opgelegd. Vanzelfsprekend kan ik niet beoordelen of deze boete wel of niet terecht is opgelegd. Ik bezit daarvoor niet de nodige informatie en kennis.

Doch ik wil graag over de Texelhopper iets positiefs zeggen. Jaren geleden nam ik regelmatig de 5-euro taxi, die mij dan kriskrassend over Texel naar De Cocksdorp bracht. Dat ging prima. Opgeheven. Was financieel niet haalbaar. Daarna aangewezen op de bus, doch alleen overdag. Na 6 uur 's avonds was De Cocksdorp met openbaar vervoer niet bereikbaar. Dus met de bus naar Den Burg, en verder liften. Eerlijk gezegd, dat ging prima. Op de Kogerstraat stopte vaak al een Texelaar of een Duitse of Belgische toerist.

En toen kwam de Texelhopper. Wat een uitkomst. Doch er is kritiek. Het busje is iets te laat en staat voor de slagbomen. De boot moet eerst leeg en daarna weer vol met auto's. Wat is nu 10 minuten vertraging over de hele dag gerekend? De klant wordt nota bene vaak niet bij een paal (met de bus vroeger bij een bushalte), maar voor de deur afgezet. Zelfs meegemaakt, dat in een doodlopend straatje in Den Burg een klant werd afgezet, waardoor de chauffeuse heel veel moeite had achter uit rijdend dat straatje weer te verlaten. 50 meter lopen was kennelijk teveel. Al die vele keren dat ik van de hopper gebruik heb gemaakt, heb ik één keer de boot gemist. Door overmacht. Hoe vaak zit men niet in de trein met vertragingen door overmacht als aanrijdingen met personen, seinstoringen, omrij routes etc etc. Vaak meegemaakt. Alle lof voor de hopper. Hoop de komende jaren (D.V.) nog vaak op het fantastische Texel te komen en nog regelmatig van de hopper gebruik te maken.

Aan de mensen van de Texelhopper wens ik toe hele goede kerstdagen en de beste wensen voor het komend jaar 2020.

Jan Reitsma,

Soest.