Anders bekeken...

Manlief is al maanden, weken voor de Kerstmarkt vis aan het verzamelen. Het is de grootste derby van het jaar. De opbrengst voor SVO brengt geld in het laatje. Het vat gaat aan, buurman Kerrie hakt houtjes en geeft een gebaar door het keukenraam naar me van: "koffie?" Koude gure wind, maar buurman en buurman gaan door. Kratten vol. Het werkt. Al jarenlang gebakken en gerookte vis voor het goede doel. Iedereen doet mee. De sport op het dorp behouden. Als niet alles verkocht is, is hij eigenlijk niet tevreden. "Er zijn twee kratten over van de gebakken schol, verdikke." "Misschien iets voor de voedselbank?" "Zouden ze dat willen denk je?" "Volgens mij is vis een lekkernij!" Zo gaat hij naar Den Burg met de schol. De verse vis gaat in de herkansing: "Hier word ik blij van", zegt Josje.

Herkansing…..

Dingen een tweede kans geven, zouden we meer moeten doen. Dochterlief is een kast aan het schilderen en schuren voor in de keuken, hoppa… weer als nieuw. Het reparatiecafé, apparaten krijgen een nieuw onderdeel en gaan weer jaren mee. Een stel skeelers van marktplaats, echte Zandstra's, 15 euro, maar 1 keer gebruikt, oma blij. Een warme Ierse trui van de markt, echte wol, vakwerk, top. Een puddingvorm brengt me terug naar vroeger en op de Zanddijk heeft Pieta er wel twintig, prachtig.

Als ik een lange wandeling heb gemaakt, stop ik bij Willem de Kort. Het snoeivirus heeft toegeslagen. Een tuun vol met brandhout, alles stapelt hij zorgvuldig op. Naast hem wat takken van de vijg. "Wat doe je ermee Willem?" Hij pakt zijn snoeischaar en knipt wat mooie takken met vijgen eraf. Een beter tweede leven is er niet. De boom bloeit weer op, Willem zit warm bij de kachel en de decoratie is prachtig in de kamer.

Thuisgekomen heb ik de radio aan, de Top 2000, de oudste zoon is met vrouw en kind te logeren en kijkt op welke zender hij staat. "Goede nummers ma op radio twee!" Ik schiet in de lach." Dat is de Top 2000 Hendrik! Heb jij niet gestemd?" Hij kijkt me vragend aan. Ik dacht dat het algemeen bekend was: een top 20 insturen van nummers die je de moeite waard vindt.

De nummers krijgen een tweede kans ."Marco en ik doen al jaren mee!" We hebben nog een weg te gaan geloof ik. Op de grond zit Floor, ze haalt een setje blokken uit de speelgoedmand. Hij kijkt blij: "Is dat niet van mij, van vroeger?"

Als niet alles verkocht is, is hij eigenlijk niet tevreden

Herkansing… Ik hoop dat 2020 er bol van staat….


Jozien