Geen vuurwerkvrije zones op Texel

Er komen voorlopig geen vuurwerkvrije zones op Texel. Dat laat een voorlichtster van de gemeente desgevraagd weten. "Tot nu toe is er geen aanleiding voor het aanwijzen van vuurwerkvrije zones. De gemeente zou dat op basis van de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) wel kunnen doen. Als dit een breed gedragen wens is onder inwoners, is het zaak dit bij de politiek aan te geven."

De laatste tijd zijn er best wat klachten over vuurwerkoverlast. Uit de laatste editie van TipTexel.nl kwam naar voren dat er wel degelijk vraag is naar een vuurwerkvrije zone. Een meerderheid is tevens voor een verbod op zwaar knalvuurwerk. Er is geen meerderheid voor het afschaffen van vuurwerk voor consumenten in het algemeen. Een verbod op bepaalde soorten vuurwerk alsmede de hoogte van boetes zijn overigens geen gemeentebeslissing. Dit zijn onderwerpen waarover landelijk wordt besloten.

De gemeente geeft aan dat er tot nu toe weinig klachten zijn binnengekomen over vuurwerkoverlast, slechts drie. De BOA's controleren volgens de woordvoerder 'zeker op het afsteken van vuurwerk'. Indien ze daaraan kunnen voldoen, reageren zij op meldingen van inwoners. Vuurwerk afsteken mag vandaag tussen 18:00 uur en 02:00 uur. Wensballonnen, noodvuurwerk en lichtkogels zijn verboden.

Klachten kunnen telefonisch worden gemeld via 140222 van maandag tot en met vrijdag van 8:30 tot 16:30 uur. 's Avonds en 's nachts kan men contact opnemen met de politie. Klachten kunnen ook doorgegeven worden per mail, gemeente@texel.nl.